Cultura 14/01/2022

10 activitats culturals per gaudir els pròxims dies

4 min
Pep Tosar s'acosta al món interior de Federico García Lorca.

‘Federico García’

Pep Tosar

Pep Tosar proposa, en aquest espectacle, una biografia sonora i visual del poeta de Granada. Amb el títol Federico García, Tosar s’acosta al món interior de Lorca en un viatge que passa pels paisatges de Castella i d’Andalusia. Gairebé es podria entendre, aquesta funció, com una guia per conèixer millor, o des d’una altra –una més – perspectiva el poeta que va cantar a la vida i la mort. Sempre amb intensistat, sempre sabent que ambdós conceptes són indissolubles. El muntatge recorre els episodis vitals més destacats de la vida del poeta i dramaturg, i Tosar ha aconseguit un espectacle delicat que repassa totes les facetes de Lorca: la vida, l’art, el llegat. El resultat és un funció que emociona de manera pràcticament inevitable, i que inclou ball, cant, música en directe, teatre, poesia i videodocumental.

Teatre Principal de Palma (c/ de la Riera, 2). Divendres, 21 de gener, a les 20 h. Entre 8 i 25 euros.

TEATRE

‘Porucs’

Deu Cèntims

La companyia Deu Cèntims recupera un projecte que intenta reflexionar sobre la por: com condiciona la vida i el caràcter de les persones, què provoca, què evita. Els intèrprets són Xisca Puigserver, Irene Soler i Lluís Valenciano.

Teatre Xesc Forteza (plaça Miquel Maura, 1. Palma). Dissabte, 15 de gener, a les 20 h, i diumenge, dia 16, a les 19 h. 10 euros. 

Torneig de Dramatúrgia

Produccions de Ferro

Arriba la segona semifinal de la vuitena edició del Torneig de Dramatúrgia. Miquel Mas Fiol i David Mataró es jugaran tenir un lloc a la final en aquest combat. El públic decidirà el guanyador.

Teatre Mar i Terra (carrer de Sant Magí, 89. Palma). Dissabte, 15 de gener, a les 20 h. 5 euros.

‘A.K.A.’

Sala Flyhard

A.K.A. ha estat, sense cap dubte, un dels fenòmens teatrals dels darrers temps. És un monòleg de Daniel J. Meyer, dirigit per Montse Rodríguez i interpretat, ara, pel menorquí Lluís Febrer, que tracta un període complicat de l’adolescència del protagonista.

Teatre Principal de Maó (carrer d’en Deià, 40). Divendres, 21 de gener, a les 20.30h. Entre 15 i 18 euros.

MÚSICA

Banda de Música

‘Músiques de Sant Antoni’

La Banda de Música de Manacor i Tramudança oferiran una actuació santantoniera dins de les tradicionals festes que enguany no es poden celebrar, per segon any consecutiu, com voldria el poble. Oferiran una recopilació de músiques i tonades típiques.

Auditori de Manacor (passeig del Ferrocarril s/n). Dissabte, 15 de gener, a les 19 hores. 6 euros.

Taifa

Palma Folk

Els mallorquins Taifa fusionen flamenc amb músiques del Magreb amb instruments tradicionals. Són una de les propostes musicals més genuïnes i també més desconegudes de les Balears. De fet, han corregut per més escenaris i festivals del Marroc que de les Illes. Aquesta és una oportunitat per veure’ls.

Teatre Mar i Terra (carrer de Sant Magí, 89. Palma). Divendres, 21 de gener a les 20 h. Entre 10 i 12 euros.

ALTRES

‘20.000 días...’

retROCKspetiva

Iain Forsyth i Jane Pollard dirigeixen el documental britànic de 2014 20.000 días en la Tierra. La cinta combina realitat i ficció durant 24 hores en la vida del músic Nick Cave. Hi apareixen intervencions del mateix Nick Cave, Susie Cavi, Warren Ellis, Darian Leader, Ray Winstone, Blixa Bargeld, Kylie Minogue i el seu fill Arthur Cave, que va morir tràgicament el 2015. La projecció forma part del cicle retROCKspectiva que organitza l’Ajuntament de Palma i que té com a objectiu difondre i divulgar la història del rock.

Teatre Catalina Valls (passeig Mallorca, 9. Palma). Diumenge, 16 de gener, a les 18 hores. Entrada lliure.

‘Madrid serà la tumba’

Elizabeth Duval

La filòsofa, filòloga i escriptora Elizabeth Duval serà a Palma per presentar als seus lectors la novel·la Madrid será la tumba. L’editorial Lengua de Trapo l’ha publicada. El crític Josep Maria Nadal Suau acompanyarà l’escriptora en aquesta trobada.

Llibreria Drac Màgic (carrer Jeroni Antich, 1. Palma). Dilluns, 17 de gener, a les 19 h. Entrada lliure amb reserva prèvia (a través del correu llibreriadracmagic@gmail.com o al telèfon 971 71 27 17).

‘Huaco retrato’

Gabriela Wiener

Sexografías, Mozart con priapismo y otras historia, Llamada perdida i Dicen de mí són alguns dels títols que firma la periodista i escriptora peruana Gabriela Wiener. En aquest darrer llibre, Huaco retrato, l’autora revisa i revisita els seus orígens i ombres familiars i colonials. L’autora estarà acompanyada per la traductora, escriptora i professora Annalisa Marí.

Llibreria Drac Màgic (carrer Jeroni Antich, 1. Palma). Divendres, 21 de gener, a les 19 h. Entrada lliure amb reserva prèvia (a través de llibreriadracmagic@gmail.com o al telèfon 971 71 27 17).

‘Hacemos como que...’

Unaiuna

La peça de dansa Hacemos como que bailamos sorgeix de la reflexió i la investigació sobre el plaer de ballar i observant el ball des de l’àmbit més social i, fins i tot, personal. Si bé la pandèmia va afectar el desenvolupament del projecte, també és cert que va permetre eixamplar-lo. Laura Lliteras i Marina Fullana –fundadores de la companyia Unaiuna– dirigeixen aquesta funció, i Joan Fullana n’ha fet la dramatúrgia. Jesús Benzal, Júlia Godino i Ioar Labat seran a l’escenari.

Teatre del Mar (carrer de Llucmajor, 40. Palma). Divendres, 21 de gener, a les 20.30 hores. De 14 a 18 euros.

stats