Balears 24/03/2017

Una xarxa de camins amb fars com a refugis?

C. B.
2 min

PalmaA la intenció de voler obrir quatre grans rutes de senderisme que permetin fer una volta completa a Mallorca caminant va lligada la necessitat de crear nous refugis per a qui, precisament, recorri els camins.

Des del Consell es va plantejar a l’inici de legislatura la possibilitat d’utilitzar alguns dels fars de l’illa per a aquesta finalitat i, de fet, des del departament de Medi Ambient se’n varen visitar diversos durant l’estiu passat (com el de Portocolom, el de ses Salines i el del cap Blanc). Formentor, cap Gros, punta Avançada i Alcanada són alguns altres sobre els quals la institució insular va iniciar gestions amb l’Autoritat Portuària.

“Ara mateix és una proposta que està en stand by ”, explica Sandra Espeja, la consellera insular de Medi Ambient, qui assegura que darrerament des del departament s’han centrat més a enllestir la ruta Lluc-Artà per poder posar-la en marxa tan aviat com sigui possible, a més d’obrir altres camins a diferents municipis que passaran a enfortir el teixit de la Ruta de Pedra en Sec.

En qualsevol cas, al Consell també reconeixen que convertir els fars en refugis és un projecte complicat, perquè es tracta d’instal·lacions “que tenen molt de desgast a causa de la saladina; suposaria un cost elevat, requeriria un manteniment molt alt i, a més, és difícil trobar instal·lacions que compleixin amb els requisits necessaris per poder fer-hi un refugi” (on hi ha d’haver cuines, dutxes per als excursionistes, etc.).

No obstant això, els fars no són els únics projectes de refugi que tenen a la institució insular. A finals de l’any passat es va obrir el de sa Coma d’en Vidal, a Estellencs; es complia d’aquesta manera una demanda històrica del municipi i dels excursionistes que hi passaven. Té una capacitat de 22 places i representa un punt de descans per a senderistes entre el municipi d’Andratx i el de Deià.

Un altre dels projectes en marxa és el de l’obertura d’un refugi a la finca de Planícia, una possessió que va ser adquirida pel Govern balear l’any 2009. A la zona hi ha diversos itineraris, com el de la font de s’Obi, el de les Cases de Planícia i el de l’Aljub dels Cristians. “Sembla una proposta amb bastant de consens”, explica la consellera Sandra Espeja, “però encara estam pendents de tràmits administratius, com aconseguir la llicència”. Per aquest motiu, la creació del refugi no va obtenir finançament a partir dels fons recaptats amb l’impost del turisme sostenible.

No obstant això, des del Consell expliquen que tornaran a presentar el projecte de Planícia en futures convocatòries tan aviat com tinguin els papers en ordre per tal de posar en marxa l’obra.

stats