POLÍTICA

Podem votarà a favor del sostre de despesa de 3.839 milions d'euros

El partit dels cercles permetrà l'aprovació del límit màxim de despesa no financera de la CAIB a canvi de millores educatives i de modificar l'ecotaxa

Finalment hi ha hagut acord entre els partits del Pacte ( PSOE i MÉS) i Podem, i aquest dimarts el Parlament aprovarà el sostre de despesa no financera de la Comunitat Autònoma per al 2017, fixat en 3.839 milions d'euros. A la reunió duita a terme aquest dilluns horabaixa a la Conselleria d'Hisenda, els partits que integren l'Executiu han acceptat un augment substancial de l'import assignat en l'àmbit educatiu. Aquesta era  una de les condicions exigides per Podem per facilitar amb el seu vot la majoria parlamentària suficient per aprovar el límit de despesa de la CAIB.

Això suposarà, segons els responsables del partit lila, incrementar partides que prioritzin els objectius de disminuir ràtios, recursos per a atenció a la diversitat, millora del mobiliari escolar, construir infraestructures educatives, ampliar l'oferta formativa de Formació Professional, obtenir nous equipaments per a aquesta formació i actualitzar els que hi ha, reduir el nombre de barracons amb l'objectiu de fer-los desaparèixer i dotar de més capacitat de gestió l' Ibisec per tal d'accelerar el canvi en l'àmbit educatiu.

Impost turístic

L'acord entre Podem, PSIB-PSOE i MÉS també preveu que, transcorregut un any de l'aplicació de l'Impost de Turisme Sostenible, se'n valoraran tots els aspectes i es considerarà modificar-lo. Podem pretén augmentar l'import de l'ecotaxa i que el seu càlcul es dirimeixi per estimació directa.

Per altra banda, els partits del Pacte han acceptat el manteniment de la comissió de seguiment de la creació i desenvolupament de la Facultat de Medicina, a més de l'existència d'una partida econòmica destinada a la pobresa farmacèutica dins dels pressuposts de 2017. Aquesta partida, segons Podem, serà pactada durant el procés de negociació de les esmenes parcials de pressupost.

Una altra de les condicions que posava Podem per donar el vot favorable al sostre de despesa per a 2017 era el compromís de l'Executiu que l' oficina anticorrupció seria una realitat en el primer semestre de l'any que ve. Aquesta aspiració també és reivindicada per la coalició MÉS. Segons ha explicat el secretari general de Podem-Illes Balears, Alberto Jarabo, en les negociacions no s'ha tractat aquesta qüestió, la qual serà discutida en el si de la ponència parlamentària que es reunirà aquest dimecres.

Així mateix, Jarabo ha assenyalat que no s'ha abordat ni el tema de la ubicació física de l'oficina anticorrupció ni el sistema d'elecció del màxim responsable. Tots aquests aspectes es debatran a la ponència parlamentària.

EDICIÓ PAPER 25/01/2020

Consultar aquesta edició en PDF