Balears 27/03/2017

Vicenç Vidal demana una PAC "més mediterrània i professional"

El conseller d'Agricultura ha participat en la conferència 'Construint la PAC del futur' a Madrid, en què ha criticat que la nova PAC "no està pensada per a les Illes"

Efe / Ara Balears
2 min
El conseller Vicenç Vidal a les jornades sobre la futura PAC.

Madrid / PalmaLes Illes Balears, el País Valencià, Astúries i Madrid han demanat que la futura Política Agrària Comuna (PAC) posi fi als pagaments per drets històrics perquè les ajudes se centrin en l'activitat agrària real.

Els consellers d'Agricultura d'aquestes comunitats autònomes, entre els quals es trobava el conseller balear Vicenç Vidal, han intervingut aquest dilluns en la cinquena ponència de la conferència 'Construint la PAC del futur', que se celebra fins aquest dimarts a Madrid i en què han aprofundit en els aspectes que els seus territoris defensen amb vista a la futura reforma.

Vidal ha dit que el disseny de la PAC 2020 "no està pensat per a les Illes". Per aquest motiu "no pot ser una reforma que no entengui la diversitat i realitat diferents" de les produccions agrícoles a les Illes, ha dit el conseller. Ha mostrat, així mateix, el seu rebuig als drets històrics de pagament i ha demanat que els "grans beneficiaris" tinguin "controls molt més estrictes que els petits" perceptors. La nova PAC també ha d'aturar el creixent abandonament del camp, un "drama" que, segons el conseller, suposa la pèrdua de biodiversitat i facilita l'entrada de plagues, fent al·lusió als casos de 'Xylella fastidiosa' que s'han declarat a les Balears recentment.

Per la seva banda, la consellera de Desenvolupament Rural i Recursos Naturals d'Astúries, María Jesús Álvarez, ha assegurat que la PAC ha de "fer front als reptes del camp, suprimint" els "desequilibris entre territoris i els cobraments per drets històrics" adquirits. Al seu parer, la PAC és una política "imprescindible" que "ha de continuar sent comuna i resistir-se" al "risc" de renacionalització, "que de vegades sobrevola".

Per la seva banda, el director general d'Agricultura de la Comunitat de Madrid, José Luis Sanz, ha assenyalat que la PAC "ha de donar suport" a les activitats agràries que "afermin la població al territori". Així mateix, ha defensat que els fons d'aquesta política acabin "a les mans dels que assegurin riquesa i manteniment de l'activitat" agroalimentària. Sanz ha demanat que la reforma elimini "càrregues burocràtiques" i es planifiqui perquè no s'hi introdueixin "canvis de calat cada quatre o cinc anys".

La consellera d'Agricultura de la Generalitat Valenciana, Elena Cebrián, ha apuntat que la comunitat necessita una PAC "potent" i amb un "bon pressupost". Així mateix, ha defensat una revisió dels pagaments directes "per veure "com i qui" els rep i ha demandat potenciar i reforçar les ajudes del segon pilar (el desenvolupament rural). La futura PAC ha de reforçar, al seu parer, els procediments per afrontar la volatilitat dels mercats i els sistemes d'assegurament de les rendes i millorar mecanismes de prevenció i gestió de crisi.

El comissari d'Agricultura i Desenvolupament Rural, Phil Hogan; la ministra d'Agricultura i Pesca, Alimentació i Medi Ambient, Isabel García Tejerina, i la vicepresidenta de la Comissió d'Agricultura al Parlament Europeu, Clara Aguilera, han estat els encarregats d'inaugurar aquest dilluns el congrés que se celebra a la seu madrilenya de CaixaForum.

stats