INFRAESTRUCTURA MUNICIPAL
Balears 02/09/2017

El vial del cementeri de Vilafranca, un purgatori

110.000 euros ha costat el carrer, que ja té tot l’asfalt esfondrat i els fanals encara sense bombetes

M. Barceló
2 min
OBRES SENSE CONTROL L’asfaltatge del nou carrer ha provocat una allau de crítiques dels veïns.

VilafrancaLa nova ronda del cementeri de Vilafranca s’haurà de refer de bell nou a causa de les nombroses deficiències que presenta l’obra diversos mesos després d’haver-se executat i que ha suposat una inversió de 110.000 euros. Així ho va reconèixer el delegat d’Obres, Gori Bauzá (PxP). El vial té tot el nou asfaltatge trencat i enfrondrat en molts punts per la desestabilització que pateix el terreny a la part sud del poble, a prop del torrent, però sobretot per la deficient compactació de la zona destinada a trànsit.

Segons el responsable municipal de l’obra pública, “les deficiències s’hauran d’arreglar. També va admetre que la capa asfàltica podria no tenir el gruix necessari per aguantar la pressió del trànsit pesant. En qualsevol cas, el regidor va derivar en el tècnic municipal la manca de control de l’obra feta.

En els darrers plens municipals, els grups de l’oposició, MÉS i Independents-Esquerra, varen qüestionar la qualitat de la feina, executada per un empresa del poble, i en varen demanar la reparació immediata.

El batle, Montserrat Rosselló, es va limitar a assegurar que el carrer s’arreglarà i, davant la insistència opositora, va arribat a dir que l’obra necessita “eixugar”, sense donar més explicacions. Sigui com sigui, la ronda del cementeri és la segona obra viària important dins el centre urbà que ha executat l’actual equip de govern conservador (en l’òrbita del PP) en els sis anys que fa que gestiona l’Ajuntament. La primera fou l’obertura del carrer Sant Sebastià, que connecta el carrer Sant Martí (carretera de Porreres) amb la zona del parc i del cementeri.

A més de la mala qualitat asfàltica del carrer del cementeri, s’ha qüestionat també el fet que s’hagin tancat amb reixeta les finques que limiten amb el vial reformat.

La nova ronda és un vial que permet enllaçar la carretera vella de Palma, des del quarter de la Guàrdia Civil, fins a la carretera de Porreres. Per tant, en general, l’opció de condicionar el carrer semblava idònia. Emperò el que es retreu actualment, a més del fet que el vial està fet malbé, és el nombre de fanals (fins a 17 en només 250 metres) que s’han instal·lat a la vora del recinte mortuori i que no s’han encès perquè encara no tenen les bombetes. Tot fa que la inversió de 110.000 euros gastats en el traçat viari siguin objecte de crítica i també la manca de control que ha tingut aquesta obra municipal i de la qual Gori Bauzà n’ha responsabilitzat el tècnic “que l’ha de certificar”.

El mal de l’asfalt que afecta el nou vial del cementeri resulta gairebé endèmic a tots els carrers del centre urbà, amb clots o pedaçats. De fet, aquesta darrera setmana s’esta duent a terme una reparació puntual de la capa asfàltica en molts carrers que tenen greus deficiències en el trespol asfàltic.

El clavegueram passa per ull

Les línies de la xarxa del clavegueram i aigua potable, obres iniciades el 1990 amb el PP i continuades en anys següents pel PSM, també presenten molts de trams engrunats. A gran part dels carrers, el terreny ha cedit i s’han generat desnivells que es converteixen en bassiots quan plou. També s’apunta a una mala compactació del terreny com a causa dels esfondraments.

stats