Balears 26/10/2015

Les clavegueres de les policies locals: 10 claus per entendre les trames corruptes de Calvià i Palma

Els implicats cercarien beneficis econòmics i de favors per part d'empresaris de la Platja de Palma i de Magaluf

Ara Balears
4 min
Antoni Vera, excap de la Policia Local de Palma / ISAAC BUJ

PalmaLes presumptes trames de corrupció a les policies locals de Calvià i Palma tenen idèntica motivació: beneficis econòmics –i de tracte– per a alguns policies a càrrec d'empresaris d'oci, majoritàriament de la Platja de Palma i de Magaluf, i per als empresaris, "llum verda" per part de la policia: viure amb tranquil·litat i sense amenaces d'inspeccions. I una sospita que ho envolta tot: si els responsables polítics n'estaven assabentats. La investigació està sota secret de sumari i continua oberta.

Les deus claus del cas de corrupció policial:

1. Empresaris d'oci nocturn 'amics' dels policies investigats

Tant a la Platja de Palma com a Magaluf, especialment a Punta Balena, hi ha empresaris que podrien pagar favors i fins i tot tenir policies en nòmina. Alguns noms d'empreses es repeteixen en les dues trames.

2. Què reben els policies?

Les suposades prebendes que reben els policies de part dels empresaris 'amics' podrien anar des de doblers fins a cobrament en espècies: 'barra lliure' per als policies, fins i tot, en casos de locals de cites, serveis de prostitució.

3. Negocis entre policies i empresaris

Hi ha un segon nivell, més enllà de les prebendes 'de barra lliure': els investigadors sospiten que hi ha relacions entre empresaris i policies més sòlides. A Calvià, la gestoria familiar d'Antonio Ledesma (excap policial de Marratxí i que va estar destinant com a comandament a Calvià) seria l'encarregada, com a mínim, de portar els assumptes laborals d'algunes de les empreses de la nit de Magaluf. El cap de Calvià, José Antonio Navarro (avui a la presó), hi podria estar també lligat. Lògicament, aquesta relació laboral –l'empresa d'oci pagaria honoraris a la gestoria– pareixeria que du implícita la garantia de bon tracte per a la policia. A la Platja de Palma, se segueix la pista de les assegurances contractades pels locals d'oci 'amics' dels policies i dels contractes a familiars de policies. Una asseguradora lligada a un policia local –esquitxat per l'assumpte d'Els Àngels de l'Infern i la filtració de les oposicions a oficial de la Policia Local de Palma– és el fil del qual s'està estirant i que està obrint nous camins.

José Antonio Navarro, excap de la Policia Local de Calvià / AMÈLIA PIJUAN

4. Empresaris de la competència assetjats

Almenys per les denúncies formulades per empresaris de Magaluf, la connivència policial amb els locals 'amics' es tradueix en un assetjament i pressió a altres locals competència dels primers, amb contínues inspeccions i sancions.

5. Extorsions

A Calvià alguns empresaris han denunciat haver estat víctimes d'extorsions per part de la policia per forçar-los a entrar a la roda de pagar favors policials sota l'amenaça de tenir problemes si no ho fan. En aquest punt, també s'intenta aclarir si s'ofereixen serveis de la gestoria fantasma per tal d'aconseguir, amb la tramitació dels recursos, arxius o modulació de sancions a vegades imposades com a instrument de pressió per l'extorsió.

6. Connexions municipals

Tres funcionaris de l'Ajuntament de Palma foren imputats per manipular l'assignació de places a la Policia Local. Els tres treballadors públics acudiren a declarar en qualitat de testimonis en el cas de presumpta corrupció del cos. Una vegada finalitzada la declaració, el jutge va modificar la seva situació processal en considerar que participaren en el procés per manipular les adjudicacions de llocs vacants d'agents de la Policial municipal.

Els delictes que se'ls imputen són el de malversació i prevaricació.

7. Dos vídeos determinants

El vídeo del 'mamading', enregistrat durant una de les anomenades excursions etíliques, i la seva repercussió mediàtica pot estar en l'origen de l'esclat de les amenaces i extorsions a Calvià. L'empresa organitzadora de les excursions –que té distints locals a Punta Balena– fou seguida de prop i sancionada arran del 'mamading' i el 'pub crawling'.

Aquest empresari és el que ha aportat a la Fiscalia un vídeo en el qual s'observa un policia col·locant un suposat paquet de droga en un dels seus locals i llavors es veu un agent amb un ca antidroga trobant el paquet. Aquest vídeo ha estat clau en l'avanç de la investigació.

En el cas de Palma, un policia ha aportat enregistraments amb informació que afectaria relacions i tractes de favor a policies a establiments de la Platja de Palma.

8. Tres caps de policia imputats i un a la presó

La investigació de la Fiscalia Anticorrupció i la titular del Jutjat d'Instrucció número 12, la magistrada Carmen González, ha suposat per ara la imputació del cap de la Policia Local de Palma, Antoni Vera (que fou forçat a dimitir); del cap de la Policia Local de Calvià, José Antonio Navarro (a la presó des de l'1 de setembre), i la del cap de la Policia Local de Marratxí, Antonio Ledesma, inicialment per fets lligats a quan estava destinat a la Policia Local de Calvià.

Hi ha almenys dos agents de la policia de Calvià imputats, cinc oficials i un comissari de Palma i alguns agents.

Respecte de la Policia Local de Marratxí, pareix –almenys en aquest moment– que les sospites s'adrecen contra Ledesma per les seves vinculacions amb Calvià, no per actuacions a Marratxí.

Antonio Ledesma, excap de la Policia Local de Marratxí / EFE

9. Declaracions clau davant la jutgessa

Algunes declaracions de policies, tant en la trama de Palma com en la de Calvià, han estat determinants per avançar en la investigació. Han dit davant la jutgessa tot allò que des de fa temps era rum-rum en els seus cossos policials.

10. Noms de polítics que planen sobre la trama

L'esclat del primer cas, el que afecta la Policia Local de Palma, fou ara fa un any, quan el 12 de setembre la Guàrdia Civil i la Fiscalia Anticorrupció feren un escorcoll al quarter de Sant Ferran. El director general de Seguretat, Enrique Calvo, va dimitir i el cap policial Antoni Vera fou forçat a partir. El regidor de Seguretat Ciutadana de Palma (que no està imputat), Guillem Navarro, ha vist com la Guàrdia Civil s'enduia el seu ordinador. Ell assegura que la informació l'havia posada ell a disposició de la justícia. El comissari Rafel Estarellas, en la seva declaració, no dubtà a citar responsables polítics durant la seva declaració i assegurà que el regidor Navarro i el tinent de batle Álvaro Gijón eren en una reunió en la qual ell va advertir de la suposada incompatibilitat d'un policia que tenia negocis amb empresaris de Platja de Palma. La jutgessa en va prendre nota. I els empresaris que han duit a la Fiscalia el vídeo de la col·locació de la droga també han parlat d'una reunió explicant les suposades extorsions a responsables municipals. Tot això està encara enlaire.

stats