VINYÒVOL
Balears 30/09/2017

La verema i el rus

Ja s’ha acabat la verema 2017; els ceps s’han alleugerit, encara que a la vinya queda una mica més de feina abans que en caiguin les fulles

Andreu Majoral
3 min
Els vermadors, contents per haver acabat la verema, llancen els poals a l’aire com si fossin estudiants dels Estats Units que llancen els birrets en graduar-se.

EnòlegDies d’agitació, d’anades i vingudes, d’autòctons, d’externs i de forans, d’adeus i de rebudes però, sobretot, de final de cicle. Els raïms s’han alliberat del jou dels sarments, els pagesos han fet una gran feina i durant aquestes set o vuit setmanes han emprat les tisores, els trinxets i el seu bon saber per collir els fruits d’uns ceps que patiren una calor asfixiant durant el trimestre juny, juliol i agost. Vermadores, vermadors i també alguna màquina de veremar que no sol ser anomenada quan els consumidors fan les visites a cellers i escolten les excel·lències dels vins tastats. Aquestes setmanes hem pogut veure com passejaven per diversos llocs de la geografia mallorquina sacsejant les plantes i fent caure els grans com si un huracà hagués arribat al bell mig de la Mediterrània. La fotografia que podeu admirar és la imatge d’exhausta alegria d’haver acabat la verema, talment joves estudiants o mariners dels Estats Units acabats de graduar-se, llançant a l’aire el principal estri de feina –les tisores són més perilloses i ningú es vol fer mal.

Ja s’ha acabat la verema 2017; els ceps s’han alleugerit, encara que a la vinya queda una mica més de feina abans que en caiguin les fulles. Fer algun tractament per evitar l’aparició de mildiu o aturar els atacs del mosquit verd, llaurar, sembrar cereals i lleguminoses enmig de les tires aquells que creuen i aposten per les cobertures vegetals. En definitiva, els vinyòvols tenen tasca, encara que no hi hagi cap gotim penjant de les plantes. Adeu raïms i benvinguts els vins que estan bullint dins els cellers viciats i controlats pels vinaters que posen tot l’esment per potenciar i no espatllar la matèria primera que els ha arribat. Predir-ne la qualitat és certament complicat –les arts endevinatòries són pròpies d’altres oficis–, però hem tingut una collita amb un excel·lent estat sanitari i una bona maduració, per això és fàcil pensar que els sucs seran de qualitat. Sí, és ben cert que any rere any, quan s’acaba la verema, quasi tots els enòlegs i els cellerers expliquen, a través dels mitjans de comunicació, que la collita ha estat la millor dels darrers temps; per tant, millor esperar que els cellers pengin el brot de pi i serà el moment de tastar i confirmar les expectatives.

Per aquesta terra nostra, s’hi passeja una gentada que cerca, desesperadament, terrenys o raïms per encetar o continuar amb el projecte de vida o d’esplai. Aquest any no ha estat diferent i tots els vinyòvols han tingut més d’una visita i telefonada per veure si podien fer algun negoci. De tots ells, el més comentat ha estat el rus –en desconec el nom, però tant és. S’ha passejat, més ben dit, la seva persona de confiança ha recorregut tot Mallorca cercant bones vinyes per al projecte que ja va començar l’any passat i que s’ha assentat a Cas Canar. Interessant que et diguin “et pag un 50% més que el teu comprador habitual i, si vols, una part per avançat”. Temptador i alhora perillós per la inseguretat que et dona una bitlletera plena de doblers i que s’ensenya d’una manera tan ostentosa. Un alemany que cultiva vinya em va assegurar que també havia rebut la visita de l’eslau, però que no hi va voler tractes perquè diu que no són de fiar –en ple segle XXI, la vella Europa continua igual.

Ja podeu reservar el vostre vi al celler de confiança, perquè enguany la producció ha baixat, i molt. Si revisam el que ens diuen els vinaters, tindrem entre un 10% i un 50% menys de producció, depenent de les varietats. Les que han minvat més són, precisament, les principals per elaborar els vins més venuts a Mallorca. Les blanques han caigut més d’un 35%, sobretot la varietat premsal, la viognier i el chardonnay; l’única que s’ha mantingut sembla ser el giró ros. Les castes de coloració obscura no han arribat a tals nivells, però també han minvat prop d’un 30%, segurament per la sequera i la falta de pluges dels anys 2015 i 2016. El que sí que és una bona notícia són els preus que s’han pagat pels raïms: els viticultors en tenen el control i enguany se n’ha pagat entre 1 i 1,20 euros per quilo, però molts vinyòvols han acordat pels blancs preus d’1,30, i fins i tot algun ha pagat per raïm blanc 1,70 euros per cada quilo. Si la gent que cuida i conrea la terra es guanya bé la vida, tenim un futur molt esperançador.

Vi recomanat Encobeït 2015 Celler Sebastià Pastor (Santa Maria)

Sebastià Pastor és un jove vinyòvol de cap a peus que posa tot el temps i passió a cultivar i elaborar vins singulars utilitzant primordialment les varietats tradicionals de la zona alta de Mallorca. Infatigable, discret, honest, que esquiva els terribles paranys i dolors que implica la vida amb el somriure d’un home bo que gaudeix de la seva feina. Ara que vindrà el fred, és hora de l’Encobeït, un exemple perfecte de les característiques dels mantonegro de vinyes velles; combina les agradables sensacions de fruites vermelles ben madures amb els clàssics tocs de torrefactes, llarg i omple la boca amb una agradable harmonia.

stats