BALANÇ SANITARI
Balears 09/09/2016

Les urgències dels hospitals atenen 1.400 pacients per dia

L’activitat a Son Espases augmenta un 7% durant els mesos d’estiu

Montse Terrasa
3 min
MÉS PRESSIÓ  
 L’increment de feina és proporcional a la major població durant l’estiu.

PalmaDurant els mesos d’estiu, la pressió assistencial en les urgències d’un hospital com Son Espases puja un 7% respecte de la resta de l’any. És un increment proporcional a l’augment de població durant la temporada alta, afirma el cap de servei d’Urgències d’aquest centre, Bernardí Comas. Les xifres totals dels mesos de juny i juliol (agost encara no està comptabilitzat), amb 42.029 i 45.371 pacients atesos, es tradueixen en una mitjana de 1.400 casos per dia als hospitals de les Balears, encara que, en realitat, els caps de setmana són els de més feina.

Ja iniciat el setembre, la normalitat torna a les àrees d’urgències. Les dues setmanes més estressants a Son Espases varen ser la darrera de juliol i la primera d’agost, dies en què es varen registrar pics d’activitat, comenta Comas.

Més casos atesos

Son Espases, hospital de referència a Mallorca, és el que més urgències ha atès durant els dos primers mesos d’estiu. A més a més, a aquest centre es deriven els pacients procedents de Magaluf i l’Arenal. Per aquest motiu, a principis d’estiu, els metges del centre reclamaren reforçar-hi l’atenció in situ, per evitar que a l’hospital hi arribassin tants de casos per intoxicacions etíliques, entre 10 i 12 per dia, segons els seus càlculs. La seva proposta no va quallar perquè des de l’IB-Salut no es creia factible poder donar la millor atenció a una espècie d’hospital de campanya.

Demanat per la saturació de pacients, el cap de servei d’Urgències de Son Espases assegura que no té constància que hi hagi hagut cap col·lapse durant aquests mesos. “Hem fet un pla de recursos humans amb relació a la població que hem d’atendre”, explica Comas.

.

Intoxicacions etíliques i d’altres

Les intoxicacions etíliques i per consum de drogues són una de les tipologies més freqüents amb les quals es troben els metges d’urgències a l’estiu. El perfil sol ser el d’una persona menor de 30 anys.

Però també són molt habituals les urgències produïdes per l’augment de temperatures i la deshidratació, sobretot en nins petits i gent gran, així com les cremades solars i els accidents de trànsit, que també pugen a l’estiu, comenta el cap de servei d’Urgències de Son Espases.

A diferència de l’hivern, quan els facultatius han d’atendre pacients amb patologies que solen ser complicacions de malalties respiratòries greus, i que en la gran majoria de casos necessiten un ingrés hospitalari, a l’estiu “hi ha molta feina, però són patologies diferents, menys greus” i, per tant, amb manco ingressos, explica el doctor Comas.

Un altre factor que s’ha de tenir en compte quan parlam de les urgències d’estiu, ressalta Bernardí Comas, és la veritable gravetat del cas. “La urgència és una percepció subjectiva del malalt”, afirma. I recomana que “davant d’un problema de salut” cal anar primer al centre d’Atenció Primària o al PAC. “Que siguin els seus professionals els que decideixin si s’ha d’anar a l’hospital o no”.

Als centres d’atenció primària

La pressió assistencial als centres de primaria també augmenta a l’estiu, les seves urgències també registren més demanda i, com ha posat de manifest el Sindicat Mèdic de les Balears en més d’una ocasió, l’increment de feina s’ha topat amb plantilles reduïdes i falta de metges.

Les dades de què disposa l’IB-Salut reflecteixen que als centres d’atenció primària, els metges hi han atès 56.366 urgències en dos mesos, mentre que les consultes d’infermeria n’han registrat 34.526.

Lògicament, Mallorca té les xifres més elevades. En segon lloc se situen Eivissa i Formentera, i, en darrer lloc, en nombre d’urgències ateses, Menorca.

stats