Balears 18/08/2013

Uns 120.000 turistes podrien ser desviats a les Balears

La Federació Hotelera de Mallorca afirma que "podria arribar a l'illa un 20% dels 600.000 que sembla que seran desviats"

J.p.
2 min

Palma.Alltours, Thomas Cook i altres operadors europeus ja han tocat les portes dels hotelers de Balears, principalment a Mallorca, on la capacitat d'allotjament és major, per intentar fer una previsió i calcular quants turistes hi podran desviar. Fins i tot altres operadors més petits de països com la República Txeca ja demanen llits a la zona del Llevant mallorquí, segons fonts hoteleres.

Encara és molt precipitat establir qualsevol xifra, però en un primer càlcul la Federació Hotelera de Mallorca afirma que "podria arribar a l'illa un 20% dels 600.000 que sembla que seran desviats", afirmaren ahir.

Per la seva banda, l'Aliança per a l'Excel·lència Turística (Exceltur) va fer públics fa unes setmanes uns càlculs encara més alts de possibles turistes desviats a Espanya, fins als 730.000. Segons el vicepresident José Luis Zoreda va indicar abans que la situació s'agreujàs tant, "si es prolonga la situació actual en aquests països, la gran afavorida seria l'activitat turística canària", perquè amb l'arribada del fred només Canàries manté el gruix de la seva planta d'allotjament oberta, mentre que a la Mediterrània molts hotels tanquen l'1 de novembre.

De totes maneres, fonts dels touroperadors confirmaren ahir a l'ARA Balears que "el preu del combustible és un element molt important que cal tenir en compte. No és el mateix volar a Balears que a Canàries", i per aquesta raó s'intentarà prioritzar les Illes durant els mesos que encara queden de temporada. El problema, sobretot en la segona quinzena d'agost i a principis de setembre, "serà trobar llits disponibles", digueren.

I és que a aquestes altures de la temporada, bona part dels hotels es troben al màxim de l'ocupació i poden oferir molt poques places per als touroperadors que ja sigui per decisió pròpia han deixat de dur els seus turistes a Egipte o ja sigui per la cancel·lació es troben en la necessitat de trobar acomodació en zones de sol i platja, que és el producte principal que també venen a Egipte.

630 milions d'euros

En termes econòmics, els conflites actuals que es mantenen als països mediterranis "suposaran uns ingressos addicionals de prop de 630 milions d'euros", segons càlculs d'Exceltur. El lobby empresarial va fer el mes de juliol una revisió de les dades de l'activitat turística, ja que a principis de 2013 havia dit que cauria un 1% a tot l'estat espanyol i ara ja es parla del manteniment dels registres de 2012. En el cas de Balears, la temporada estava assolint millors xifres d'arribades de turistes que l'any passat, i també d'ocupació.

stats