Balears 21/09/2016

Turisme, Medi Ambient i Salut centren els retrets dels partits minoritaris

MÉS per Menorca reclama descentralitzar l'Administració i repartir institucions per les quatre illes

Jaume Vinyas
4 min
Els tres diputats del Grup Mixt departeixen durant el debat de política general.

PalmaEl Debat de Política General ha finalitzat després d'una segona sessió que s'ha allargat durant més de 10 hores. Ara, els grups parlamentaris disposen de 48 hores per a registrar les propostes de resolució. Cada grup en podrà registrar un màxim de 10, més dues per cada diputat que en formi part. D'aquesta manera, s'hi podrien registrar fins a 188 propostes, segons ha informat el Parlament. Serà responsabilitat de la Mesa admetre que siguin congruents amb el contingut del debat. En aquest sentit, es valorarà que no signifiquin una qüestió de confiança o una moció de censura al Govern. Les propostes aprovades es debatran en un ple que se celebrarà la setmana vinent, en una data que encara està per confirmar.

El debat s'ha reprès a les 15.30 h, després d'una pausa per dinar, amb la intervenció dels grups minoritaris de la cambra.

El Pi: un sostre “natural” per al turisme

La formació regionalista ha censurat que les forces que integren els Acords pel Canvi s'entestin a debatre sobre el model turístic quan incompleixen mandats parlamentaris com el que instava el Govern a regular el lloguer turístic a finals d'estiu. En aquest sentit, el portaveu, Jaume Font, ha

emplaçat a "mimar el turisme", de manera que el sostre de turistes que tant anhelen algunes formacions sorgeixi "de manera natural", a còpia d'apostar per la qualitat i de regular el lloguer turístic, el mercat de cotxes de lloguer i el tot inclòs, tres mesures que la formació, tal com ha recordat, ja ha duit al Parlament.

En un discurs amb diverses referències iròniques cap a Podem, Font ha lamentat la manca de cohesió entre els socis del Pacte, que, segons ha dit, "volen fer de capatàs". "La gent no necessita nova o vella política, necessita bona política i aquesta consisteix a posar l'interès general per damunt del partidisme. Consisteix en fets, retòrica la justa", ha conclòs.

El portaveu del Pi, Jaume Font, durant la seva intervenció.

MÉS per Menorca: Descentralitzar i connectar

Els ecosobiranistes menorquins han reclamat una major "descentralització i desconcentració" de l'Administració balear en aplicació del que preveu l'Estatut. El portaveu, Nel Martí, s'ha demanat, en aquest sentit, què impedeix que l'Oficina Anticorrupció s'insta-li a Formentera, i ha afegit que la concentració d'institucions a Palma és una mostra de la "manca de cohesió política".

La connectivitat aèria ha estat un altre dels puntals del discurs de Martí. "Som quatre societats mal connectades", ha sentenciat. La formació també ha reclamat el traspàs de les competències en matèria de promoció turística als consells i un major impuls a les mesures que garanteixin l'accés en condicions d'igualtat a tots els serveis.

El portaveu de MÉS x Menorca, Nel Martí, durant la seva intervenció.

Gent x Formentera: estirada d'orelles a Armengol per la massificació

La diputada per Formentera, Sílvia Tur, ha instat la presidenta, Francina Armengol, a liderar "per responsabilitat" el debat sobre la "saturació turística" perquè considera que hi ha "passat de puntetes" i no n'ha "parlat de manera clara". En aquest sentit, ha insistit que "hem tocat sostre, almanco, des de fa dos anys" i que no es tracta d'una situació conjuntural, tal com va defensar la presidenta en la intervenció de dimarts. Tot i que ha admès que sí que hi ha elements conjunturals, ha afirmat que projectes "desenvolupistes" com l'augment dels amarraments dels ports i els desdoblaments de les carreteres" responen a un model.

Tur també ha reclamat que, amb vista a l'any vinent, el Parc Natural de ses Salines sigui una prioritat per al Govern. "Volem un parc natural, no un parc temàtic", ha retret.

La diputada de Gent x Formentera, Sílvia Tur, durant la seva intervenció.

Ciutadans: la comissió de Sa Nostra com a paradigma de les mentides de la presidenta

El líder de la formació taronja al Parlament, Xavier Pericay, ha retret a la presidenta que "està lluny de ser exemplar, allò que, per damunt de tot, hem d'exigir a la nostra autoritat institucional". En aquest sentit, ha exposat una sèrie de promeses incomplertes, com ara que els pares conservarien el dret d'elegir la llengua d'escolarització. Pericay ha recordat que la presidenta ho va dir, al Parlament, el mateix dia que el va qualificar d'"ultra" però que, tot i així, el conseller d'educació, Martí March, ha acabat afirmant que el projecte de cada centre prevaldrà per sobre de la voluntat paterna. "O ha canviat d'opinió en un parell de mesos o llavors vostè va mentir", li ha recriminat.

Pericay també ha retret que el Govern va prometre un nou Pla de salut abans de l'estiu i que tampoc ha recuperat el Defensor del Pacient, tal com va assegurar.

Finalment ha censurat la manca de suport a la comissió d'investigació sobre Sa Nostra, que impulsa el seu partit "i que vostès també demanaven fa dos anys quan eren a l'oposició". "Ara, segons ha declarat el seu portaveu", ha afegit, "no només han deixat de demanar-la sinó que ja ni la volen". "Per què?", s'ha demanat. "Per què ara no governen? O tenen qualque cosa a amagar?", ha conclòs.

El diputat de Ciutadans, Xavier Pericay, durant la seva intervenció.
stats