MEDI AMBIENT
Balears 26/08/2017

El turisme com a font de generació de residus

Els envasos gestionats a l’illa es disparen a l’estiu

C. Buades
2 min
Els turistes tendeixen a utilitzar papereres del carrer abans que contenidors. / M. B.

PalmaEl turisme està sent, aquests darrers anys, l’objecte de crítica de molts col·lectius socials: saturació d’espais i infraestructures, insostenibilitat mediambiental, un model econòmic basant en el monocultiu i en la precarietat, i una gestió de recursos com l’aigua i els residus complexa.

La quantitat d’aigua que utilitzam quan viatjam no és la mateixa que quan som a casa (de fet, l’Ajuntament de Palma xifra en més del doble la diferència de consum), de la mateixa manera que no consumim els mateixos productes ni en gestionam els residus igual. Durant un viatge o una estada curta a una ciutat, és més habitual comprar en petites proporcions o adquirir aquells béns que s’envasin de manera individualitzada, per tal de transportar-los amb més facilitat o evitar que es facin malbé.

A més, a l’hora de recórrer espais turístics o naturals i passar moltes hores fora de l’establiment on ens allotjam durant l’estada, ens aprovisionam, per exemple, de botelles d’aigua, que compram de mig litre en mig litre per tenir-les sempre fresques, malgrat que a casa potser compram garrafes de cinc litres o bevem directament de l’aixeta, un fet que suposa un consum de plàstic molt inferior.

Utilitzar productes amb molts d’envasos s’hauria d’evitar per complir amb aquell mantra que diu que el millor residu és aquell que no es genera, però, una vegada arriben a les nostres mans, quan som a casa tendim més a tirar-los al contenidor d’envasos que quan som de viatge, moment en què utilitzam papereres del carrer on no es fa la recollida selectiva.

En cas de voler utilitzar els contenidors, moltes vegades, en un país estranger, ens trobam que no sabem com funcionen perquè no sempre són del mateix color que a casa nostra o bé el sistema de recollida selectiva de la ciutat que visitam és molt diferent del nostre.

Més enllà de la bona voluntat que tinguem com a turistes a l’hora de separar els nostres residus, el que és evident és que en generam més quan viatjam. De fet, la consellera insular de Medi Ambient, Sandra Espeja, explica que durant els mesos d’estiu es multiplica per sis el nombre d’envasos que entren a Mallorca: “Es tracta de productes que arriben per ser consumits aquí, però el residu hi queda”, afirma. Aquesta pujada es produeix, evidentment, pel simple fet que augmenten les persones que hi ha a l’illa, però també pels diferents hàbits de consum.

Així mateix s’incrementen les tones d’envasos que entren a Tirme per ser gestionades: entre el gener i el juny d’enguany varen créixer un 61%, un percentatge que puja fins al 144% en el cas de Formentera o un 78% en el cas d’Eivissa. Aquesta xifra no significa que, en general, la gent separi més a casa seva, sinó que augmenten en general les tones de residus que han de gestionar-se a l’illa.

stats