El turisme es consolida com el gran motor de la construcció

L'edificació turística bat rècords històrics mentre que el pressupost visat per a plurifamiliars suposa només el 9% de les quantitats anteriors a la crisi

L'edificació turística continua sent el motor de la construcció a les Balears. Ningú aposta, en canvi, pels habitatges plurifamiliars. Segons les darreres dades facilitades pel Col·legi d'Arquitectes, relatius al primer semestre d'enguany, el pressupost visat en blocs de pisos representa el 9% del que es va arribar a pressupostar en el mateix període de 2007, just abans de la crisi econòmica. En canvi, el pressupost visat en unifamiliars ja suposa el 88% dels registres del moment immediatament anterior a l'esclat de la bombolla immobiliària.

El Col·legi d'Arquitectes conclou que cal impulsar mesures que facilitin la reactivació de l'habitatge plurifamiliar, a més de propiciar el creixement equilibrat en tots els usos d'edificació. En aquest sentit, destaca que l'edificació turística es troba en màxims històrics; la unifamiliar, en nivells propers a l'inici de la crisi, mentre que els plurifamiliars continuen en “nivells molt baixos”.

El comportament per illes, assenyalen, és irregular. Així, per exemple, a Menorca l'edificació turística registra un pressupost global de 18 milions d'euros, rècord històric. El pressupost visat en plurifamiliars, en canvi, representa només el 3% del que es va registrar en el mateix període de 2007.

A les Pitiüses, per part seva, són els unifamiliars els que registren una marca històrica, amb 51 milions d'euros de pressupostos visats. L'edificació turística cau un 64% i torna als nivells de 2015. Els habitatges plurifamiliars, d'altra banda, segueixen la tònica general i registren només el 4% del pressupost visat el 2007.

A Mallorca, finalment, s'incrementen totes les variables però, com en el cas de Menorca, es bat el rècord històric en pressupost visat per a edificació turística, 86 milions d'euros. La resta d'usos d'edificació també augmenten però representen un menor pes relatiu. El pressupost visat per a plurifamiliars suposa, en aquest cas, el 12% del que es va pressupostar l'any 2007.

Amb tot, el Col·legi d'Arquitectes constata que l'evolució de l'edificació, malgrat que "positiva", encara presenta "xifres molt llunyanes" a les anteriors a la crisi.

EDICIÓ PAPER 14/09/2019

Consultar aquesta edició en PDF