Balears 19/09/2017

El TSJIB rebutja concedir la pensió de viudetat a la mare dels fills de la víctima d'un accident laboral

Els magistrats conclouen que la pensió "no és en favor de totes les 'parelles de fet' amb cinc anys de convivència acreditada" sinó només per a "les parelles de fet registrades almanco dos anys abans"

Anna Schnabel
2 min
L’Assemblea diu al TSJIB que la suspensió del TIL no causa perjudici

PalmaLa Sala Social del Tribunal Superior de Justícia de les Illes Balears (TSJIB) ha rebutjat concedir la pensió de viudetat –que correspondria a 1.911 euros mensuals– a la mare dels fills d'un home que va morir en un accident laboral, amb qui mantenia una "relació d'afectivitat anàloga a la conjugal" –diu la sentència– però amb qui no estava casada. El tribunal ha desestimat el recurs de súplica contra l'Institut Nacional de la Seguretat Social i contra la mútua de l'empresa on treballava el difunt.

Els magistrats conclouen que "la pensió de viudetat que la norma estableix no és en favor de totes les 'parelles de fet' amb cinc anys de convivència acreditada, sinó en exclusiu benefici de les parelles de fet 'registrades' almanco dos anys abans" o bé que "han formalitzat la seva relació davant notari en els mateixos termes temporals". D'aquesta manera, el tribunal afirma que la possibilitat de cobrar aquest tipus de pensió únicament correspon a les "parelles de dret" i no a les "genuïnes parelles de fet".

La mútua demandada va reconèixer la pensió d'orfandat en un 40% i, a més, un subsidi per defunció a la seva exparella i mare dels seus fills. De fet, la mútua ja va desestimar la reclamació de la dona el 2014, al·legant que no hi havia constància que s'hagués procedit a la inscripció al Registre de Parelles Estables de les Illes Balears. Ara, el Tribunal Superior de Justícia desestima un recurs de súplica que interposà l'afectada contra la resolució d'un jutjat social de Palma del febrer del 2016.

El dictamen judicial també relata la lluita de la parella perquè l'Agència Tributària els aplicàs la reducció per 'tributació conjunta'. En aquest cas, però, l'Administració donà la raó a la dona, perquè va tenir en compte el fet que compartien dos fills. Ara bé, ni per a la mútua ni per al Tribunal Provincial aquests són arguments a favor de concedir-li la prestació per viudetat. Ni tenir dos fills en comú, ni que al DNI consti el mateix domicili, ni que comparteixin un compte bancari.

stats