TERRITORI
Balears 27/06/2016

El TSJIB suspèn la prohibició de noves grans superfícies a la Platja de Palma

Estima la petició de suspensió cautelar de la Norma Territorial del Consell sense entrar de moment en el fons de la qüestió

J. Perelló
2 min
Ses Fontanelles encara no pot demanar llicència municipal, però en tenir opció, podria eludir la moratòria.

PalmaLa promotora de les Fontanelles ha aconseguit una petita victòria judicial, encara que sigui de manera provisional. La Sala Contenciosa Administrativa del Tribunal Superior de Justícia de les Illes Balears (TSJIB) ha suspès cautelarment l'aplicació de la Norma Territorial Cautelar (NTC) a l'àmbit de la Platja de Palma, fet que significa que ha deixat sense efecte la decisió del Consell d'impedir l'atorgament de llicències per a grans superfícies comercials.

Aquesta decisió afecta exclusivament l'àmbit de la Platja de Palma i, per tant, permetria que si la promotora de les Fontanelles, Unibail Rodamco, estigués en condicions d'obtenir la llicència, que ara per ara no hi està, no se li podria denegar a conseqüència de la moratòria.

El fet és que Unibail Rodamco, de moment, no pot sol·licitar la llicència municipal per enllestir el macrocentre comercial, ja que no disposa d'autorització autonòmica per a gran superfície comercial, atès que li va ser denegada a la tardor de 2014 per part del Govern Bauzá.

La promotora va acudir a la Comisión nacional de los mercados y la competencia, i aquest organisme es va posicionar favorablement a la multinacional i va decidir posar el cas en mans de l'Audiència Nacional. Va ser precisament la Comisión nacional de los mercados la que, a més de dur el tema a l'Audiència Nacional, es va adreçar al Consell de Mallorca sol·licitant que derogàs la Norma Territorial Cautelar.

Via judicial

A més, la mateixa promotora, Unibail Rodamco, va obrir també una via judicial presentant un contenciós administratiu contra la Norma Territorial Cautelar, demanant la suspensió de l'aplicació d'aquesta normativa en l'àmbit de la Platja de Palma. El Tribunal Superior de Justícia de les Illes Balears ha donat la raó a la promotora en aquesta mesura, que per tant declara invalidada a la Platja de Palma la norma territorial.

Des del Departament de Territori i Infraestructures del Consell han assegurat aquest dilluns que “respectam la interlocutòria, però no la compartim”, i de fet han anunciat la interposició d'un recurs a la mesura. En tot cas, el Consell recorda que la decisió no afecta el fons de la norma, “sinó que simplement és una mesura cautelar que suspèn cautelarment la seva aplicació a un àmbit concret”.

El Tribunal ha valorat l'argument de la promotora respecte que si hi ha un instrument de planejament recent aprovat, com és el Pla de Reforma Integral (PRI), ja hi ha prou normativa que justifica l'ordenació territorial, i per tant la Norma Territorial Cautelar del Consell, la que suspèn les grans superfícies, no hi té sentit. Per descomptat el Consell hi discrepa i diu que és una normativa de caràcter turístic i que són les regulacions sectorials com el pla director de comerç les que han de dir on i com es poden fer grans superfícies. El Tribunal no entra en el fons, però de moment deixa sense efecte la normativa a la Platja de Palma.

El Consell ha recordat aquest dilluns que "la Norma Territorial Cautelar es va consensuar amb l'Ajuntament de Palma i el Govern de les Illes Balears. Ambdues administracions es varen personar al recurs i varen defensar els arguments del Consell de Mallorca".

stats