Balears 27/07/2017

El TSJIB suspèn parcialment la moratòria de grans superfícies del Consell de Mallorca

Aprovada el març del 2016, la norma interrompia la concessió de llicències durant tres anys

Carmen Buades
2 min
Ple d'avui del Consell de Mallorca. / I. BUJ

PalmaEl Tribunal Superior de Justícia de les Illes Balears (TSJIB) ha suspès parcialment la moratòria comercial de grans superfícies que el Consell de Mallorca va aprovar el març de l'any passat i que va ser denunciada per l'ANGED (Associació Nacional de Grans Empreses de Distribució). La sentència declara nuls els articles en què s'estableix que queda suspès l'atorgament d'autoritzacions per a la creació i ampliació dels grans establiments comercials i la disposició final, en què es fixen els terminis en què la moratòria estarà en vigor: fins que s'aprovi un pla director sectorial d'equipaments comercials o fins que hagin passat tres anys des de l'aprovació.

Així, la norma territorial cautelar queda, 'de facto', sense poder exercir la seva funció principal, tot i que continua vigent a l'hora de decidir, per exemple, què s'entén per grans establiments comercials: aquells que superen els 700 metres quadrats de superfície útil per a exposició i venda. Per tant, es poden autoritzar grans equipaments comercials, però només en sòl urbà i en terrenys que tinguin condició de solar.

La moratòria, que deixava al Consell un marge encara de gairebé dos anys per a la redacció del pla sectorial (previst per a finals d'any), era una de les grans demandes del petit comerç per a aquesta legislatura, que veu amenaçada la seva activitat després de projectes com el de les Fontanelles, que finalment no va prosperar, malgrat que se suspengués la moratòria a la Platja de Palma, i el Fan Mallorca Shopping.

El Consell ja ha anunciat que estudiarà recórrer aquesta decisió, ja que pot presentar-se un recurs de cassació a la decisió del tribunal, que considera que la moratòria va contra normes com la Llei de comerç minorista, de la de defensa de la competència o de la de lliure accés a les activitats de servei. A més, el TSJIB considera que no hi ha "raons d'interès general" que justifiquin la decisió de la institució insular, que qualifica de "desproporcionada i inadequada".

L'illa no disposa de pla director sectorial des de la derogació, el 2009, del que va aprovar-se l'any 1996. A començaments de legislatura, el Govern va aprovar un decret llei de mesures urgents en matèria de grans establiments comercials que evitava la concessió de llicències durant sis mesos. Per això, des del tribunal consideren que no era necessari que el Consell aprovàs una altra moratòria, ja que disposava de mig any "per adoptar les mesures d'ordenació urbanística i territorial que es considerassin necessàries".

stats