Balears 12/08/2016

Una alga tropical posa en perill l'habitat del raor

Científics de l'IMEDEA han detactat l'espècie invasora Halimeda incrassata en aigües mallorquines

Ara Balears
2 min
A l'esquerra, l'Halimeda incrassata. A la dreta, la seva colonització.

PalmaUna alga tropical invasora s'està expandint ràpidament pels hàbitats arenosos pocs profunds de Mallorca, la qual posa en perill el medi d'un dels peixos més preuats a l'illa, el raor.

A poc menys d'un mes per l'inici de la temporada de pesca del raor, el Grup d'Ecologia de Macrofits Marins de l'Institut Mediterrani d'Estudis Avançats (CSIC-UIB) ha detectat la presència d'una nova espècie d'alga invasora, l'Halimeda incrassata, en aigües de la badia de Palma.

Segons indiquen els científics, els quals recomanen a les autoritats "posar especial atenció en la ràpida dispersió d'aquesta nova espècie, la colonització d'aquesta espècie es deu a un procés de 'tropicalització' de la Mediterrània com a conseqüència del canvi climàtic.

L'Halimeda incrassata té el potencial de canviar el funcionament de l'ecosistema coster poc profund. Produeix una gran quantitat de matèria orgànica i carbonat de calci contribuint notablement a la formació de sediments. Així, forma denses praderies, de ràpid creixement durant l'estiu, a més de tenir una eficaç protecció física i química davant els peixos herbívors.

El doctor Jorge Terrados, coautor del treball i director de l'IMEDEA, destaca la importància de determinar "les conseqüències ecològiques de la invasió".

"És important conèixer com aquesta espècie pot canviar la dinàmica tròfica de l'ecosistema coster, així com avaluar els efectes que pugui tenir per a les espècies natives formadores de praderies marines, la Posidonia oceanica i la Cymodocea nodosa. A dia d'avui, es desconeix la superfície total coberta per aquesta espècie a les aigües de Mallorca, així com la seva possible presència en d'alters illes. El que sembla clar és que les iagües de Mallorca i l'absència de predadors naturals han afavorit la seva expansió", ha explicat Terrados.

stats