Balears 04/12/2017

Rovira: "Avui Oriol Junqueras és a la presó perquè li tenen por, perquè només ERC pot guanyar aquestes eleccions"

El sobiranisme es mostra "perplex" davant la decisió del Tribunal Suprem. Puigdemont diu que el que reté els consellers a la presó és "la violència" del seu "somriure"

Ara
4 min
Oriol Junqueras arriba a l'Audiència Nacional per declarar

BarcelonaOriol Junqueras, Joaquim Forn, Jordi Sànchez i Jordi Cuixart seguiran a la presó per decisió del jutge del Tribunal Suprem Pablo Llarena. El sobiranisme ha entomat amb "perplexitat i tristesa" la resolució judicial, que impedirà que tres dels principals candidats del 21-D participin en la campanya que comença aquest dilluns a la nit.

ERC

La resolució no té base jurídica sinó "merament política"

Junqueras és, segons les enquestes, el millor posicionat per ser el proper president de la Generalitat i des d'ERC es considera que aquest fet ha sigut determinant en la decisió del jutge, que qualifiquen "d'indigne". "Avui Oriol Junqueras és a la presó perquè li tenen por", ha assenyalat la número 2 de la candidatura dels republicans, Marta Rovira. "Avui Junqueras és a la presó perquè només ERC pot guanyar aquestes eleccions", ha afegit tot seguit en una roda de premsa convocada d'urgència després de conèixer la interlocutòria del Tribunal Suprem.

Rovira, que ha comparegut acompanyada d'una vintena de candidats d'ERC al 21-D, ha denunciat que mantenint a la presó tres de les persones que es presenten a les eleccions s'està "vulnerant el seu dret a participar en campanya per defensar el projecte polític que representen i el dret dels electors a conèixer de forma directa aquest projecte polític". Per això, la secretària general d'Esquerra ha criticat que en aquesta campanya electoral no es compleixin totes les garanties democràtiques" i no es respecti la "igualtat d'oportunitats" entre els candidats, perquè n'hi haurà alguns que s'ho hauran de mirar des de la presó.

Com que, segons ERC, la resolució judicial no té base jurídica, sinó "merament política", "Junqueras, Forn, Cuixart i Sànchez estan pagant un preu polític per l'èxit de l'1-O". La número 2 dels republicans ha centrat la roda de premsa en la decisió del Suprem i ha evitat respondre a cap pregunta sobre el programa electoral del partit -encara no l'han presentat- ni sobre l'estratègia per assolir la independència. En canvi, no ha tingut problemes en apuntar cap a Inés Arrimadas, Albert Rivera i Cs com els principals adversaris a les urnes.

Esquerra ja ha iniciat els procediments per recórrer judicialment la decisió del jutge i ha apuntat també a un recurs d'empara al TC i a un altre al Tribunal de Drets Humans d'Estrasburg. D'altra banda, els republicans demanaran a diverses organitzacions internacionals que revisin si es compleixen les garanties democràtiques en aquestes eleccions.

El líder dels republicans a Barcelona, Alfred Bosch, també ha criticat la decisió de Llarena a través de Twitter. "Mai podran empresonar la immensa dignitat que representen l'Oriol, en Quim i els Jordis. Avui cometen una nova injustícia, el #21D respondrem amb vots".

Carles Puigdemont

"La violència del vostre somriure és allò que us reté a la presó"

Entre la resta de formacions sobiranistes, la decisió del jutge també ha sigut entomada amb indignació. El president Carles Puigdemont ha publicat una piulada a Twitter dedicada a Junqueras, Forn i els Jordis, i ha assegurat que la seva "perseverança enderrocarà un sistema corromput".

"La violència del vostre somriure és allò que us reté a la presó", ha sentenciat el cap de llista de Junts per Catalunya: "La fortalesa del vostre esperit democràtic és allò que els provoca terror".

Per la seva banda, el portaveu de Junts per Catalunya, Eduard Pujol, ha dit: "És un estat que no ens mereixem. De fet ja ho sabíem. Continua reiterant l’error d’un empresonament arbitrari; és una injustícia flagrant, insisteix a no voler celebrar eleccions amb normalitat dins de l’excepcionalitat en què estan situades". "Ens provoca una enorme tristesa perquè no ens mereixem un estat que no ens permet anar a una campanya electoral amb una mínima garantia per poder-nos explicar", ha dit Pujol. "El dia 21 cal dir prou, anar a votar i plantar cara a un Estat que fa coses terribles", ha afegit el portaveu de Junts per Catalunya.

Per la seva banda, la cap de campanya de Junts per Catalunya, Elsa Artadi, ha qualificat de "devastadora" la decisió i ha lamentat que comenci la campanya amb presos polítics. "No pot passar en un país democràtic" dins de la Unió Europea, ha afirmat.

CUP

La sentència "demostra que l'estat espanyol no és democràtic"

En la mateixa línia, el cap de llista de la CUP, Carles Riera, ha criticat la decisió del Tribunal Suprem perquè considera que "demostra que l'estat espanyol no és democràtic" i que la "judicatura actua ideològicament al servei de la dreta espanyola més reaccionària". Per a Riera, la decisió suposa una evidència més que "no hi ha independència judicial a l'Estat, perquè persones honestes, que només obeeixen un mandat democràtic, continuen a la presó només perquè no han donat indicis de sotmetiment a l'ordre constitucional". Riera també ha volgut mostrar "escalf i suport" als consellers que aquest dilluns podran sortir de la presó i també la seva "solidaritat" amb el Govern "a l'exili".

Entitats sobiranistes

La decisió del jutge és "arbitrària"

I, des d'Òmnium Cultural, el vicepresident de l'entitat, Marcel Mauri, ha qualificat "d'arbitrària i sense cap tipus de justificació" la decisió del jutge de mantenir a presó el vicepresident Oriol Junqueras, el conseller Joaquim Forn i els Jordis. "Parlar d'una explosió de violència referint-se al 20 de setembre, quan fins ara eren manifestacions tumultuoses, respecte a uns fets clarament pacífics és injust i indignant. Mauri ha dit que pensava que la decisió del Suprem aniria en la mateixa línia que quan va deixar en llibertat Carme Forcadell: "Hi ha hagut una duresa més gran. Hi ha una judicialització de la política que el que fa és empitjorar la situació". El vicepresident d'Òmnium ha lamentat, a més, que la decisió del jutge ja la van conèixer ahir, tot i que no s'ha fet pública fins aquest dilluns al matí: "Ho vam saber per part de periodistes de Madrid".

L'ANC, per la seva banda, ha fet una piulada recordant que no s'aturaran "fins que siguin tots a casa". Ambdues entitats han pagat la fiança dels consellers que sortiran en llibertat per mitjà de la caixa de resistència.

stats