Publicitat
Publicitat

Una trentena de republicans protesten contra la recepció reial davant el Consell

La concentració ha començat a les 19.30 hores al carrer Palau Reial de Palma, organitzada per la Unitat Cívica per la República

Prop de 30 persones s'han concentrat aquest dimecres horabaixa al carrer Palau Reial de Palma, davant el Consell Insular, per protestar contra la recepció reial que té lloc avui vespre al palau de l'Almudaina. L'acte, convocat per Unitat Cívica per la República, ha començat a les 19.30 hores amb diverses banderes republicanes desplegades i crits com: "¡No hay dos sin tres, República otra vez!" o "Visca la República!". Entre els assistents hi havia, entre d'altres representants polítics, el diputat de Podem Baltasar Picornell.

El president d'Unitat Cívica per la República, Miquel Mascaró, ha explicat que aquesta protesta vol ser una "alternativa a la rebuda del rei que té lloc aquesta nit". I, en nom del col·lectiu que representa, ha afegit: "Consideram que la monarquia és una qüestió medieval. Avui no hauríem de parlar de monarquia ni de república, simplement de democràcia. Hauríem de tenir dret a decidir qui volem que sigui el nostre cap d'Estat".

Mascaró ha volgut recordar també que, davant els problemes que colpegen la societat actualment, com les condicions laborals dels treballadors, "el rei mira cap una altra banda". "No li importa gaire. Creuen que afavorint només els rics beneficien els pobres. Això que si l'empresari guanya molt, donarà molta feina és una beneitura", ha dit.

"El rei és un okupa seriós: fa 38 anys que és a Marivent"

Pel que fa a la possibilitat d'obrir els jardins de Marivent al públic, Mascaró ja ha advertit que ell i els seus no seran "menys crítics" amb el Govern actual que amb el de Bauzá: "Volem tot Marivent, tot l'any. El testament de la viuda de Saridakis no va dir que fos per a la monarquia, i volem que això es respecti". I ha assenyalat: "Els okupes solen estar uns mesos en un lloc fins que els en fan fora, però el rei és un okupa ben seriós, ja fa 38 anys (des que s'elaborà la Constitució espanyola) que és a Marivent".

El veterà activista republicà ha conclòs la seva intervenció fent referència a la polèmica afirmació del president del Consell, Miquel Ensenyat, qui fa uns dies va dir que era important que els reis vénguin a Mallorca perquè vivim de "la imatge". "El rei pot estiuejar on li doni la gana, però que no ho empri com una cosa institucional. Tenc entès que Tony Blair també estiueja aquí i no fa cap campanya amb això. I quin doi dir que els turistes vénen a Mallorca perquè hi ve el rei. Vénen pel sol i per la platja!", opina Mascaró.

Jesús Jurado: "Estic obligat a anar-hi"

El vicepresident segon del Consell de Mallorca, Jesús Jurado (Podem), ha elaborat un comunicat en què, referint-se a l'acte de recepció reial, afirma que està "obligat a anar-hi com a representant de totes i tots": "Els actes protocol·laris són una obligació", ha escrit. "No és el mateix ser representant d'un partit polític en un Parlament (o en un Consell Insular en aquest cas), que ser un membre de l'Executiu (...). Aprofitaré, tanmateix, l'ocasió per explicar al monarca el punt de vista de les persones que ens han votat, que normalment no poden fer-li arribar les seves veus crítiques d'una manera senzilla", ha comunicat Jurado.

Excepte els càrrecs institucionals, tots els membres dels partits MÉS per Mallorca i Podem han declinat la invitació reial.