Balears 26/09/2016

Els treballadors de Son Sant Joan, en peu de guerra de nou

Els sindicats temen que l'acord perquè Lufhtansa assumeixi les rutes d'Air Berlin generi fins a 400 acomiadaments

Jaume Vinyas
2 min
Els treballadors s'han manifestat des de la terminal de sortides fins a les oficines d'AENA

PalmaMés de 200 treballadors de l'aeroport s'han manifestat, aquest dilluns, a la terminal de sortides de Son Sant Joan. Els sindicats han convocat la protesta davant la preocupació que ha generat la intenció de Lufthansa d'assumir les rutes que Air Berlin, amb greus problemes econòmics, manté a l'aeroport de Palma. Els principals afectats serien els treballadors de 'handling' de la companyia Acciona, que s'ocupa del servei de terra als avions d'Air Berlin. Lufthansa, en canvi, rep el servei d'una altra companyia, Groundforce. Els sindicats temen una onada d'acomiadaments a Acciona davant la previsible caiguda de la feina i denuncien que, ara per ara, ningú no els ha assegurat que Groundforce complirà amb el que estipula el conveni del sector, és a dir, que la companyia ha d'absorbir l'excedent de treballadors en les mateixes condicions.

Davant la perspectiva que Groundforce es desentengui del conveni i contracti nous treballadors amb pitjors condicions laborals que els que podrien ser acomiadats, els sindicats han convocat la protesta, que ha finalitzat a les portes de la seu d'AENA a l'aeròdrom. Allà han entregat una carta als dirigents del gestor de la navegació recordant que són "els garants del compliment del conveni". L'escrit exigeix "transparència total" i adverteix que "no podem acceptar interpretacions subjectives, arbitràries, ni de cap altre tipus que no s'ajusti a l'essència veritable del conveni, que no és cap altra que la de salvaguardar els llocs de feina". Els treballadors reconeixen obertament sentir molta desconfiança respecte de les intencions d'AENA, que consideren responsable de la creixent precarització dels llocs de feina a l'aeroport.

Els líders sindicals llegint el manifest davant les oficines d'AENA a Son Sant Joan.

Abans d'entregar la carta, els representants sindicals han llegit un manifest en el qual han exigit a AENA "que no miri cap a un altre costat" i han recordat "l'obligació de tenir permanentment informats d'aquesta operació els treballadors i els seus representants. Fonts sindicals han indicat a l'ARA Balears que el nombre de llocs de feina amenaçats podria arribar als 400.

La d'aquest dilluns ha estat la segona manifestació, enguany, dels treballadors de l'aeròdrom. En aquesta ocasió han rebut el suport explícit del portaveu parlamentari de MÉS per Mallorca, David Abril, el diputat de Podem Carlos Saura i la regidora de Funció Pública de Cort, Aurora Jhardi.

El diputat de Podem, Carlos Saura, el portaveu parlamentari de MÉS, David Abril, i la regidora de Funció Pública de Cort, Aurora Jhardi, han participat a la protesta.

Negueruela, de part dels treballadors

El conseller de Treball, Iago Negueruela, ha assenyalat, posteriorment, que "AENA ha d'assumir responsabilitats" i que "els seus beneficis enormes s'haurien de traduir en beneficis per a les condicions laborals dels treballadors". En aquest sentit, s'ha mostrat disposat a actuar com a intermediari entre les dues parts, de la mateixa manera, tal com ha destacat, que ja ha succeït en altres conflictes laborals.

stats