Els treballadors dels bars i restaurants de Son Sant Joan protesten contra el nou sistema de concessions d'Aena

Els locals d'hostaleria de l'aeroport han efectuat aturades parcials per queixar-se de la precarització laboral que suposarà el nou sistema

Els treballadors de bars, cafeteries i restaurants de l'aeroport de Son Sant Joan a Palma han iniciat aquest divendres un seguit d'aturades parcials per protestar contra el nou sistema de concessions dels locals d'hostaleria que ha imposat Aena. Una cinquantena de treballadors convocats per UGT i CCOO han abaixat les portes dels locals per sortir al carrer i mostrar el seu rebuig a un sistema que suposarà la precarització de les seves condicions laborals, segons han assenyalat els portaveus sindicals.

Els sindicats han explicat que el nou sistema de concessions dels locals d'hostaleria que vol imposar Aena divideix els lots actuals i afectaria uns 400 treballadors a l'aeroport de Palma. Així, la divisió dels lots de restauració "posa en perill" explotacions econòmiques rendibles, el que amenaça el manteniment de l'ocupació i propicia la precarietat laboral. Aquest sistema ja s'ha imposat als aeroports de Barcelona, Las Palmas i Màlaga. Així a Barajas, a El Prat, Màlaga, Gran Canaria, Sevilla, Tenerife, València i Alacant també s'han celebrat protestes.

"Ja està bé que Aena tingui tants beneficis i aquests no repercuteixin en la qualitat de l'ocupació", ha manifestat el secretari general de l'UGT de les Balears, Alejandro Texías. Segons ha explicat, la divisió dels lots que surten a concessió posa en perill la viabilitat dels negocis i afavoreix a grans empreses. Així, hi haurà empreses concessionàries que no podran optar a les noves concessions perquè no podran oferir una proposta rendible per un lot tan petit.

Per la seva banda, Ángeles Sánchez, responsable de la Federació de Serveis de CCOO, ha qualificat el nou cànon que vol imposar Aena "d'abusiu". "A l'aeroport del Prat de Barcelona ha passat que d'un lot de 22 locals, Aena l'ha dividit en 22 lots sense tenir en compte als treballadors ni els sindicats. Amb un cànon abusiu i amb l'afanys recaudatori d'Aena. Els problemes, a Palma, arribaran l'any que ve. El 2019 acaba una concessió important i estam preocupats pel manteniment de l'ocupació", ha explicat.

"Ens sembla increïble que amb els darrers números que ha donat Aena encara vulgui precaritzar més, en aquest cas les cafeteries. Ja ho ha fet amb els handlings i demés. Ens semblen una barbaritat. Ha arribat el moment de dir basta i lluitar", ha sentenciat Texías.

EDICIÓ PAPER 14/12/2019

Consultar aquesta edició en PDF