Balears 07/12/2017

536 treballadors de Formentera es beneficien del Pla de lluita contra la precarietat en el treball

L'actuació dels inspectors ha permès recuperar 71.288 euros de cotitzacions a la Seguretat Social

Ara Balears
3 min
El conseller de Treball, Comerç i Indústria, Iago Negueruela,  ha presentat els resultats del Pla, juntament amb la directora general de Treball, Economia Social i Salut Laboral, Isabel Castro i la consellera de Turisme, Mobilitat i Comerç del Consell Insular de Formentera, Alejandra Ferrer

PalmaEl Pla de lluita contra la precarietat en el treball, impulsat per la Conselleria de Treball, Comerç i Indústria amb la coordinació de la Direcció Provincial d’Inspecció de Treball, ha permès que aquest estiu 6.151 treballadors millorassin les seves condicions laborals. 536 de les millores, com ara la conversió dels contractes temporals a indefinits, l’ampliació de les jornades i les altes noves amb contracte indefinit, s'han produït a Formentera. Aquesta xifra significa un augment d'un 40% respecte de les dades obtingudes el 2016 a Formentera.

Així mateix, durant les tres campanyes en què s'ha implementat el Pla de lluita contra la precarietat en el treball, han millorat les condicions laborals de més de 16.200 treballadors a les Illes. En el cas de Formentera han estat 1.096. L’increment de beneficiaris entre el 2015 i el 2017 ha estat d'un 129%.

La comparació encara és més evident a escala balear si s’exposen els resultats d’anys anteriors, en què no hi havia Pla de lluita contra la precarietat. D’aquesta manera, els resultats del Pla el 2017 mostren un increment de les millores contractuals d'un 255% respecte de les dades del 2014.

Contractes temporals: 536 transformacions a Formentera

Durant els mesos de juliol i agost, 32 inspectors de treball han vigilat les condicions laborals a totes les illes. Com a resultats directes de la campanya, s’han investigat 9.563 contractes dels quals 4.021, més d’una tercera part (un 42%), estaven en frau de llei i han esdevingut indefinits. En el cas de Formentera, els dos inspectors que s'hi han desplaçat han transformat en indefinits un total de 536 contractes, un 48% més que l’any anterior. Des del 2015 fins ara, l'increment dels contractes investigats a les Illes ha estat d'un 19,4%, cosa que ha donat com a resultat un 102,3% més de transformacions de contractes (9.389).

Vint ampliacions de jornada

Pel que fa a la parcialitat, enguany s’han revisat 2.811 contractes, 294 dels quals (un 10,5%) han experimentat una ampliació de jornada. A Formentera hi ha hagut vint ampliacions, cosa que suposa una reducció del 85% respecte del 2016, en què n'hi va haver 37.

Economia submergida

Així mateix, el Pla de lluita ha permès detectar situacions d'economia submergida. En aquest sentit, el conseller de Treball, Iago Negueruela, ha explicat que l'activitat inspectora en aquesta campanya havia causat el sorgiment de fins a 64 casos de persones que treballaven sense contracte i que havien hagut de ser donades d'alta a la Seguretat Social.

Canvi de tendència en el mercat de treball a Balears

El conseller ha destacat que "ja és evident un canvi de tendència en el comportament del mercat de treball de la comunitat, d'acord amb les dades d'afiliació de la TGSS corresponents al tercer trimestre d'enguany". D'aquesta manera, a les Illes Balears s'observa que en els nous contractes del 2017, l'ocupació indefinida (15.594) ja supera la temporal (11.858). Així mateix, les dades mostren que la contractació a temps complet s'ha intensificat en els últims anys, en detriment de la contractació a temps parcial, que enguany és gairebé inapreciable: hi ha 129 llocs de treball a temps parcial i 27.223 de nous a temps complet.

Procediments sancionadors

També, com a resultat de l'activitat inspectora, entre els mesos de juliol i agost s'han obert un total de 81 expedients a Balears, amb una proposta de sanció de 270.000 euros, dels quals 120.976 corresponen a infraccions d’economia irregular, 39.175 tenen a veure amb matèries laborals, 79.594 corresponen a deutes amb la Seguretat Social i 34.255 responen a sancions per obstrucció a la inspecció laboral.

Negueruela ha conclòs que si bé l’actuació inspectora havia demostrat la seva efectivitat, ara es feia necessari que "el Ministeri ajustàs la legislació” a fi d’endurir el règim de sancions per als incompliments i disminuir els contractes en frau de llei.

L'actuació dels inspectors ha permès recuperar 71.288 euros de cotitzacions a la Seguretat Social.

stats