Publicitat
Publicitat

PANCARITATS

La tradició converteix els ‘dies’ de l’Àngel en multitudinaris

Palma, Inca, Porreres, Lloret, Sóller o Alcúdia tanquen els pancaritats

Els veïns de Palma i d’altres punts de Balears celebren Pasqua fins al diumenge de l’Àngel. Quan gairebé ja s’han acabat les panades, a Palma, Inca, Porreres, Lloret, Sencelles i Santa Eugènia els veïns celebren els darrers pancaritats.

La tradició marca que a Palma els ciutadans pugin a Bellver a celebrar el final de les festes, que coincideix amb el de les vacances. Aquesta festa, que el 1981 inicià la Federació d’Associacions de Veïns, que enguany ha tornat a participar-hi, ja està ben consolidada. Consisteix a pujar al castell, a peu o en bicicleta, i dinar-hi de pa i taleca. A més, els veïns podien optar per anar-hi amb els busos panoràmics. Tanmateix la baixada, que ahir fou multitudinària i constitueix un moment molt emotiu, convertí el passeig de l’Àngel en una festa amb grups d’animació, xeremiers, gegants i caparrots.

Tot i que la festa de l’Àngel i els pancaritats són festes ciutadanes, també són multitudinàries. Per això, i perquè hi ha eleccions europees, els polítics solen deixar-s’hi veure. Fou el cas de Francina Armengol, que pujà a Bellver acompanyada per altres companys com Aina Calvo.

Tradició estesa

Els palmesans no foren els únics que anaren fins a la muntanya. Els inquers arribaren fins a Santa Magdalena; els porrerencs pujaren a Monti-sion; els llucmajorers, a Gràcia; els santamariers arribaren a Son Seguí; els sollerics, al monestir de sa Capelleta i els alcudiencs arribaren a la Cova de Sant Martí en un dels pancaritats menys massificats.

A primera hora, tot i les nigulades que arribaren amb la matinada i el vent, camins i carreteres s’ompliren aviat de bicicletes, motos, cavalls i alguns cotxes que compartiren el camí amb els excursionistes fins cada cim. De fet, les rutes que menen fins als monestirs o les ermites es convertiren en riuades de gent.

El puig de Santa Magdalena d’Inca fou un dels epicientres de la jornada. Centenars de persones hi pujaren per gaudir d’una de les enormes paelles que s’hi cuinaren. El president José Ramón Bauzá acompanyà les autoritats inqueres de l’Ajuntament a l’ermita, on acudí a missa. En sortir degué trobar la socialista Francina Armengol, que des de Bellver arribà a Inca per dinar d’una de les paelles fetes al foc.

A l’hora de dinar, que sol marcar la sortida de missa, no hi faltaren les darreres panades i crespells. Però el fet és que les paelles s’han fet un espai en aquesta tradició. A Inca, de fet, fins i tot hi organitzen un concurs en què hi participen associacions i grups d’amics disposats a cuinar l’arròs sec.