Publicitat
Publicitat

Un total de 2.045 famílies han rebut la renda mínima fins al juny

La xifra suposa un augment dels preceptors del 23% respecte del mateix període de l'any passat

Un total de 2.054 famílies s'han beneficiat de la Renda Mínima d'Inserció (RMI) en el primer semestre de 2015, xifra que suposa un increment del 23,14% respecte del mateix període de l'any anterior.

Aquesta prestació que gestiona l'Institut Mallorquí d'Assumptes Socials (IMAS) és un instrument per aconseguir la inserció i la integració de les persones que es troben en situació de vulnerabilitat o ja immerses en processos d'exclusió social, ha informat el Consell de Mallorca en un comunicat

La institució ha detallat que la renda, tècnicament, s'articula a través de dos eixos complementaris: una prestació econòmica mensual d'una banda i els plans d'inserció o reinserció social i laboral per un altre.

Del perfil de cada sol·licitant, el sistema de gestió de la RMI té en compte els criteris que reflecteixen la situació familiar, la capacitat de cobertura de les necessitats bàsiques i les possibilitats de dur a terme un procés d'inserció sociolaboral, i en virtut d'ells es concedeix durant un període que va des dels 12 fins als 30 mesos, prorrogable.

Atenent al perfil dels perceptors de la RMI entre gener i juny de 2015, destaquen en primer lloc els casos de famílies amb menors o persones dependents a la llar, que suposen un 49,7% del total de beneficiaris.

D'aquests 1.020 beneficiaris, un 23,4% són famílies monoparentals, que estan considerades de màxima prioritat i a les quals no s'interromp la prestació mentre presentin la mateixa situació. Pel que fa a les famílies sense càrregues, aquestes suposen  un 8,4 % del total de beneficiaris.

En segon lloc, el perfil amb més nombre de perceptors és el que respon al de les persones soles, que implica un 30,6% del total. D'aquestes, 69 (un 11,1%) són persones amb perfils de baixa ocupabilitat i amb moltes dificultats d'accés al mercat laboral.

A tots aquests perceptors de la RMI, a més de la prestació econòmica, que oscil·la entre els 426 i els 776 euros mensuals, en funció de la situació de cadascuna d'elles, se'ls ofereix també l'acompanyament d'un tècnic en l'itinerari d'inserció laboral amb l'objectiu d'augmentar la seva capacitació laboral i complementar l'oferta de cursos de formació professional de l'IMAS.

Entre els beneficiaris de la RMI hi tenen cabuda els anomenats perfils de renda bàsica, que es corresponen a aquelles persones que, a banda de sofrir problemàtiques socials greus, no tenen possibilitats de dur a terme un procés d'inserció laboral.

Aquest grup, que suposa prop d'un 0,5% del total de les noves sol·licituds i el 6% dels beneficiaris totals, veu augmentada la durada de la prestació, ja que s'atorga per un període d'entre 48 i 60 mesos, amb la possibilitat de prorrogar aquest temps en cas que no es resolgui la situació problemàtica que els va portar a demanar l'ajuda.

D'altra banda, un 10,8% dels beneficiaris són persones que tornen a sol·licitar la prestació després d'un temps sense rebre-la, quan ja han gaudit dels períodes de concessió segons el seu perfil inicial. En cas que es tracti d'un perfil de renda bàsica, la sol·licitud s'aprova directament.

PUBLICITAT
PUBLICITAT
PUBLICITAT

EDICIÓ PAPER 17/12/2017

Consultar aquesta edició en PDF