Publicitat
Publicitat

La torre del Bosc

La torre que avui visitam s’ubica sobre el penyal conegut com la Roca Roja, dins els dominis de la possessió del Bosc. És una talaia perfecta de 199 metres d’altura des d’on es dominen les entrades al port de la Calobra i al torrent de Pareis, on fondejaven les naus pirata.

És una de les cinc torres d’Escorca (Lluc, Bosc, Tuent, del Forat i na Torta) i una part important de la línia de defensa ideada a final del segle XVI pel manacorí Joan Binimelis amb la finalitat de vigilar el litoral de Mallorca davant els continus atacs dels pirates. L’assalt de Dragut a Pollença l’estiu de 1550 i el d’Otxiali a Sóller el dia de Sant Ponç de 1561 són alguns dels fets que empenyeren Binimelis -capellà, metge, historiador, geògraf, cartògraf i astrònom; tot un home del Renaixement- a organitzar un sistema de senyals -de fum durant el dia i de foc a la nit- que permetés avisar de la presència de pirates les torres veïnes, les quals, torre a torre, farien arribar la informació fins al palau de l’Almudaina, a Palma.

Tot i la ubicació estratègica per a la custòdia de la seguretat de les possessions i llogaret de la Calobra, la torre del Bosc només podia comunicar-se amb la de can Palou, més alta (472 m) i més ben situada sobre la mola que separa els ports de Tuent i la Calobra, i amb comunicació directa amb les de na Seca i de Lluc.

Setge pirata

La concentració de torres en aquesta zona es devia, sobretot, a la pressió constant de la pirateria al litoral d’Escorca. Això causà nombrosos problemes als que hi vivien, alguns de tan curiosos com les dificultats de maridar-se, tal com descriuen Gabriel Ordines i Antoni Reynés en el llibre Les torres d’Escorca (Quaderns de muntanya-1. El Gall Editor/GEM, 1998). Pensau-ho bé: qui acceptaria per parella una persona que tenia una possessió en un lloc on qualsevol vespre d’estiu o de primavera et podien prendre els pirates? O que on dormir al ras hagués estat més segur que davall teulada? Si la vida era dura al camp, ho era més encara al litoral de Tramuntana.

La nostra ruta comença a l’aparcament (de pagament) de la Calobra. Si hi accedim des de la carretera, al fons a la dreta hi trobarem un portell. El travessarem i voltarem a l’esquerra, i aviat trobarem el camí de pujada a la torre. Empedrat a trams i ben fitat, és el camí vell que baixava de Lluc a la Calobra, que s’enfila per un comellar estret en direcció nord-est cap al pla de s’Obaga, on arribarem en mitja hora. En aquest punt, el camí continua a la dreta cap a les cases del Bosc i a l’esquerra cap a la torre, la nostra destinació. El tirany està suportat a trams per un marge, però l’empedrat ha desaparegut. Després de travessar una escletxa, veurem penjada sobre el port la torre del Bosc.

Etiquetes

PUBLICITAT
PUBLICITAT
PUBLICITAT

EDICIÓ PAPER 10/12/2017

Consultar aquesta edició en PDF