TAUROMÀQUIA
Balears 17/08/2015

Els toros a Mallorca, en procés de desaparició

20 municipis són antitaurins i només tres places n'han programat enguany

M. Bonnín
2 min
NO S'OMPLE En la corrida de toros que es va fer a Alcúdia dijous, amb motiu de les festes de Sant Jaume,
 La plaça només estava mig plena.

ManacorAmb vint municipis declarats antitaurins i només tres places actualment en actiu, les corrides de toros a l'illa estan en procés de desaparició. Muro, Alcúdia i Palma són les úniques places que enguany hauran acollit espectacles de tauromàquia. Inca, que cada estiu n'incloïa una en el programa de festes de Sant Abdon i Sant Senén, no n'ha oferit.

Sense ajut

Malgrat no posicionar-se encara a favor o en contra de la tauromàquia, el nou Consistori de la capital del Raiguer deixarà de subvencionar els espectacles taurins. D'aquesta manera, a causa de la manca de rendibilitat, és possible que s'hi deixin de programar toros. Segons indicaren des de l'Ajuntament, l'empresari que gestionava la plaça rebia cada any uns 10.000 euros sota conceptes com el lloguer de les llotges, a més del concert de la banda de música el dia que hi havia toros. Ara, l'espai servirà per a ús social i cultural, amb programacions com el cine a la fresca, que s'ha recuperat enguany.

A Alcúdia, entitats del municipi comencen a mobilitzar-se per abolir els espectacles taurins. L'associació Moviment Alcudienc ha sol·licitat a l'Ajuntament tota la documentació que validi que la plaça compleix la normativa. L'espai és de propietat municipal, però la gestiona l'associació Alcúdia Taurina, que en renovà la concessió el mes de maig passat per quatre anys més i 10.000 euros de cànon anual. Els plecs de condicions establien que el concessionari havia d'organitzar almenys dues corregudes a l'any (per Sant Jaume i per la Mare de Déu d'agost) i que s'hi podria fer una escola taurina. Tot i el canvi en l'equip de govern del municipi (de PP a un pacte entre El Pi i el PSOE), no ha transcendit la voluntat de declarar el municipi antitaurí.

On també es continuarà fent una cursa de toros cada any és a Muro, on se'n du a terme una per les festes de Sant Joan. El Consistori és protaurí. L’Ajuntament comprà la Monumental al grup empresarial Exclusivas Balañá SA per 450.000 euros fa cinc anys.

A Palma, malgrat que l'Ajuntament ha proclamat la ciutat antitaurina, el Coliseu Balear va programar una corrida a principi d'agost. La plaça és propietat de Balañá i és de competència autonòmica. Per tant, els permisos per programar-hi toros no corresponen al Consistori.

Manca d'afició

En totes aquestes places s'han rebut denúncies per l'entrada de menors als espectacles. La Llei 1/1992 de protecció dels animals que viuen en l'entorn humà hi prohibeix l'entrada de menors de 16 i el toreig en places portàtils. La manca de relleu generacional i la poca rendibilitat dels espectacles per poca afluència de públic també afavoreixen la progressiva disminució en la programació de toros a l'illa. A aquests factors cal afegir-hi la progressiva degradació de les places com la Macarena de Felanitx, que Balañá va tancar el 2009 després d'alguns anys organitzant curses per les festes de Sant Agustí amb la plaça apuntalada.

stats