Un testimoni vincula Rodríguez amb suborns i la màfia xinesa

El president del PP de Palma hauria contractat detectius per espiar polítics i policies

Un testimoni protegit del cas de la presumpta trama corrupta a la Policia de Palma va declarar, el passat mes de desembre, que "té por de les represàlies per part de José María Rodríguez perquè té contacte amb màfies xineses". El testimoni, que declara que està vinculat amb el PP, assegura que té constància, perquè ho va veure, de reunions entre el president del PP de Palma, el diputat i regidor de Cort, Álvaro Gijón, i l'exdirector de Seguretat Ciutadana de Cort, Enrique Calvo, amb l'oficial Tomás Mas, un dels imputats de la trama. En aquestes reunions, assegura, s'hauria organitzat l'organigrama de la Policia Local al qual "únicament s'incorporarien persones afins al Partit Popular". Aquestes reunions, afegeix, es van mantenir abans i després de les eleccions de 2011, és a dir, es van iniciar quan el PP era a l'oposició.

Aquests encontres haurien tingut lloc al despatx de Rodríguez a la seu del PP i també a la sala de premsa, sempre segons la seva versió. També era habitual, diu, veure altres policies imputats a les oficines del partit. En una d'aquestes trobades, Mas hauria avançat al testimoni que ell seria el nou comissari.

Els rumors sobre els vincles de Rodríguez amb màfies xineses eren comuns dins del partit, prossegueix. A més, es comentava que "determinats empresaris havien patit represàlies per no obeir ordres de Rodríguez. Aquests empresaris eren "pressionats a través de grups policials, a còpia d'inspeccions i denúncies injustificades". El testimoni implica altres serveis municipals en les suposades extorsions de Rodríguez, però només cita expressament el Departament d'Activitats. L'exdelegat del govern també hauria cobrat comissions "d'entre 250.000 i 500.000 pessetes per aixecar clàusules d'activitats industrials". Amb tot, afirma que sap el nom d'una persona que ha satisfet aquestes quantitats, però es nega a revelar-ne el nom "perquè tem per la seva seguretat i la de la seva família". També afirma que coneix de primera mà "situacions d'empresaris de la Platja de Palma que han hagut de fer regals de l' estil de joies, rellotges, doblers, etc.".

El testimoni afegeix que Rodríguez tenia contractada una agència de detectius privats "per espiar altres polítics i policies". També té constància, diu, que quan Rodríguez era delegat del govern utilitzava la Guàrdia Civil per aconseguir informació, circumstància que fou denunciada públicament per la benemèrita.

Rodríguez i Gijón, "padrins" dels suposats corruptes

Un altre testimoni va declarar amb contundència contra els dos polítics implicats en la presumpta trama. Segons recull el sumari, "davant la pregunta sobre si té coneixement i constància de qui empara, protegeix (els policies imputats) Daniel Montesinos i Carlos Tomás, manifesta que és de domini públic que els padrins serien (sic) José María Rodríguez i Álvaro Gijón".

EDICIÓ PAPER 22/02/2020

Consultar aquesta edició en PDF