CAS ALPHA PAM
Balears 09/08/2013

Una testimoni confirma al jutge que s'instava a pagar a Urgències

Aquest dijous ha declarat com a imputat l'infermer que va atendre Alpha Pam en el triatge previ a ser vist pel metge

Margalida Bonnin/a.a.
2 min
La mort d'Alpha Pam, investigada per la justícia.

Inca.El Jutjat d'Instrucció número 2 d'Inca ha reprès les diligències per la investigació de la mort del jove senegalès Alpha Pam per tal de dilucidar les eventuals responsabilitats. La cap d'admissió de l'Hospital Comarcal d'Inca va confirmar ahir davant el jutge que és cert que en aquest centre es presentava a les persones que no tenien targeta sanitària un document de compromís de pagament de l'assistència sanitària a rebre a Urgències, que havien de firmar.

Aquesta obligació de compromisos de pagament és un dels aspectes que les entitats socials denunciaven reiteradament que actuava com a element dissuasori per a les persones que no disposaven ni de targeta sanitària ni de disponibilitat econòmica per afrontar un pagament, fet que deixava fora de l'atenció moltes persones immigrants.

Ara, el jutgat té aquesta informació confirmada per un testimoni. Cal recordar que el Servei de Salut, quan va esclatar aquesta polèmica, es va veure obligat a fer marxa enrere i a "aclarir" que s'havia d'atendre tothom a Urgències sense cobrar i que aquests compromisos de pagaments estaven pensats per a turistes amb assegurances.

Ahir declarà com a imputat l'infermer que va atendre Alpha Pam en el triatge previ a ser vist pel metge. L'infermer va contradir la versió de l'acompanyant d'Alpha Pam, el qual va assegurar que li mostraren el volant del centre de Can Picafort en què es parlava de tubercuolsi. Avui està previst que declari, també en condició d'imputada, la doctora que el va visitar. Els col·legis i sindicats de metges i infermeria han defensat l'actuació dels professionals i han advertit que no acceptaran responsabilitats que corresponen als gestors sanitaris.

Precisament, s'està pendent que s'acumulin la causa investigada a Inca i la querella formulada contra els màxims responsables de la Conselleria de Salut i l'IB-Salut, entre ells el conseller Martí Sansaloni.

stats