Balears 12/09/2017

Terrenys de pinar, una plaça de Mancor, un bungalou... Aquests són els béns immatriculats per l'Església

La majoria de les inscripcions són parròquies i convents, però abunden també els solars buits i els habitatges

Carmen Buades
2 min
La muralla i el recinte de Sant Salvador no estan inscrits. Foto: ARXIU

PalmaLa llista de béns immatriculats per l'Església catòlica que el Govern ha facilitat als consells i ajuntaments per certificar que n'és la propietària legítima inclou un gran nombre de parròquies, convents i cases rectorals, però també algunes sorpreses, com un bungalou a Badia Blava, una plaça a Mancor de la Vall i diversos terrenys.

Conformen el document els casos més paradigmàtics, com el convent de Sant Jeroni de Palma i les murades i el recinte de Sant Salvador d'Artà, ambdós als tribunals. No obstant això, n'hi ha d'altres de desconeguts i el llistat ha de ser una eina per als municipis i consells per poder detectar possibles apropiacions indegudes de patrimoni.

A Sant Joan de Labritja, per exemple, l'Església va immatricular l'any 2015 (el darrer en què les immatriculacions estaven permeses) sa Clutada del puig dels Maçons, un terreny de bosc que ocupa una extensió de 51.844 metres quadrats. Uns mesos més tard, s'hi varen inscriure 3.100 metres quadrats més de pinar a Llucmajor i, aquell mateix any, 6.249 metres quadrats més de terreny a Petra, 606 més d'un solar sense edificar a Palma i 4.691 metres quadrats a Sant Antoni de Portmany.

L'Església també té entre els seus béns un tros de terreny amb matolls i pinar dins la possessió de la Porciúncula que ocupa una superfície de 43.000 metres quadrats i té com a titular del solar Binipuntiró SL, una de les empreses del magnat del Grup Drac, Vicente Grande.

A Mancor de la Vall, l'Església catòlica va immatricular el 2015 l'església i la plaça que hi ha al darrere, situades a la plaça de l'Ajuntament. Aquell mateix any va immatricular una altra plaça del mateix poble (amb una extensió de 690 metres quadrats), aquesta vegada sense edificis religiosos envoltant-la. Des del Bisbat de Mallorca asseguren que moltes places de pobles "solien pertànyer a l'Església" i que, de fet, "en molts casos s'han anat cedint als ajuntaments".

Les edificacions del Castell d'Alaró, l'Ermita de Son Orlandis (una finca amb 55.957 metres quadrats però només tres de construïts) a Andratx i una parcel·la de la possessió de Vallgornera de 10.000 metres quadrats són alguns exemples més d'immatriculacions.

Un altre dels casos cridaners és un bungalou a Badia Blava, però l'Església té altres edificacions pensades per ser habitatges, com dues cases al mateix carrer del convent de les Jerònimes, un habitatge de 113 metres quadrats a Artà i un altre de 236 metres quadrats a Sineu.

stats