Balears 26/09/2016

El Govern guardona un hotel condemnat per edificar 209 places il·legals

El vicepresident, Biel Barceló, entrega aquest capvespre el premi a la millor iniciativa de Turisme Sostenible al Robinson Club de Felanitx

Ara Balears
2 min
El vicepresident, Biel Barceló, i el president de l'Agència de Turisme Balears, Pere Muñoz, durant la presentació de la Nit del Turisme.

PalmaL'entrega aquest capvespre, per part del Govern, dels primers premis Turisme de les Illes Balears promet no estar exempta de polèmica. Diversos col·lectius ecologistes ja han convocat una contragala a les portes del museu d'Es Baluard, on se celebra l'esdeveniment oficial. L'esdeveniment és una iniciativa de la Conselleria de Recerca, Innovació i Turisme i pretén reconèixer les persones, iniciatives i institucions "que aposten per un model turístic basat en el coneixement, la responsabilitat social, la sostenibilitat i la qualitat, a més de la dedicació i l'esforç de persones i col·lectius vinculats professionalment amb el sector".

Diverses visions dels efectes del turisme conviuen a Es Baluard

El grup ecologista Terraferida, però, ja ha denunciat que un dels guardonats pel Govern és un hotel condemnat, l'any 2009, per construir 209 places il·legals. El Robinson Club Cala Serena, a Felanitx, rebrà el guardó a la millor iniciativa de turisme sostenible. El Govern justifica l'entrega del premi per "una iniciativa d'aprofitament d'aigua, única a Espanya, que permet l'establiment "aprofitar l'aigua de mar per climatitzar les seves habitacions tot l'any, per donar de beure a clients i empleats i per omplir les seves piscines". "És la seva petita contribució a la voluntat de minvar la sequera que ens ofega", argumenta la Conselleria en el dossier oficial de l'esdeveniment.

Terraferida lamenta, però, que el Govern hagi oblidat que el Robinson Club va ser condemnat, l'abril de 2009, a esbucar 209 places il·legals que havia edificat. També acusen l'establiment d'haver destruït el darrer savinar de la zona edificant la punta litoral que separa Cala Ferrera de l'Arenalet de les Dones. Finalment, responsabilitzen l'empresa de ser els responsables de la salinització d'un pou de la zona que van utilitzar per regar el seu camp de golf.

Comparativa de les instal·lacions del Club Robinson als anys 80 i el 2002.

Més d'una dècada en lluita

El 2001 el GOB va iniciar una campanya contra l'ampliació hotelera del Robinson Club sobre una zona verge a Cala Ferrera (Felanitx), tot recorrent la llicència concedida per l'Ajuntament el mes d'octubre del 2001. El recurs es fonamentava en la falta de llicència municipal d'activitat i en l'incompliment del Pla general de Felanitx i de certs articles del POOT.

Segons el grup ecologista, l'Ajuntament de Felanitx no va contestar mai el recurs i tampoc no va suspendre, en el seu moment, la llicència que permetia incrementar les places hoteleres de 325 a 552 i arrasar una important i emblemàtica zona boscosa de pins i savines.

Els veïns van recórrer al Tribunal Superior de Justícia de les Illes Balears (TSJIB) i l'abril del 2009 els van donar la raó. La sentència estimà que, de les 535 places, 209 eren il·legals i s'havien de tomar. Les tasques de demolició no van iniciar-se fins a finals del 2012.

El Robinson Club ha estat l'escenari d'una altra polèmica, darrerament, quan va organitzar una subhasta benèfica per a la Fundació Rafel Nadal, en la qual una dona va ser emprada com a safata per a servir les postres.

Gala benèfica organitzada en ocasió de l’entrega de trofeus del XXVIII Torneig Robinson Classic.
stats