El termini per recórrer la sentència de Nóos comença aquest dimarts

Les parts personades en el judici disposaran de 10 dies hàbils per anunciar el recurs, si bé algunes ja ho han fet

Aquest dimarts comença el termini perquè totes les parts personades en el judici del cas Nóos puguin anunciar davant la Secció Primera de l' Audiència de Palma si presenten recurs de cassació davant el Tribunal Suprem, segons ha informat el Tribunal Superior de Justícia de les Illes Balears. D'aquesta manera, tant els advocats defensors com les acusacions que han intervingut en el litigi disposaran de 10 dies hàbils per anunciar el recurs. Si bé ja hi ha parts que ho han fet, el termini formal per a l'anunci de recurs comença demà. 

Cal recordar que el tribunal va absoldre  Cristina de Borbó, però va condemnar a  una pena de sis anys i tres mesos de presó Iñaki Urdangarin, acusat de prevaricació, frau a l'administració, tràfic d'influències i delictes contra la hisenda pública. Igualment, condemnà a  vuit anys i sis mesos de presó el seu exsoci, Diego Torres, a qui se li imputaren delictes de prevaricació, frau, tràfic d'influències, un delicte contra la hisenda pública i blanqueig de capitals.

Pel que fa a l'expresident del Govern balear Jaume Matas , que ja acumula dues condemnes fermes per dues peces més derivades del cas Palma Arena , va ser condemnat a tres anys i vuit mesos per malversació continuada de cabals públics en concurs medial amb prevaricació i falsedat en document públic i frau a l'administració. 

Per saber-ne més: Quines són les condemnes del cas Nóos? Si bé en la interloc utòria de les magistrades també foren condemnades altres persones rellevants, com l'exdirector general d'Esports de Balears José Luis 'Pepote' Ballester o l'exgerent de la Fundació Illesport Gonzalo Bernal, per diversos delictes de corrupció, només Urdangarin, Torres i Matas s'enfronten a penes que implicarien l'ingrés a la presó.

Què demanen les parts?

La Fiscalia Anticorrupció

El fiscal Anticorrupció del cas, Pedro Horrach, ja va anunciar al febrer, en declaracions a la SER, que apel·laria al Suprem per demanar més pena de presó per a Urdangarin i Torres. El fiscal considerà que hi havia motius per imputar un delicte de malversació de cabals públics, que suposaria una pena de presó d'entre 4 i 8 anys. Igualment, va anunciar que sol·licitaria penes de presó per als càrrecs públics valencians que van quedar absolts en el judici.

La defensa de la infanta Cristina

La infanta Cristina ja va anunciar el 13 de març que havia pres la decisió "personal"  de no recórrer davant el Tribunal Suprem la decisió de l' Audiència de Palma d'haver-la jutjat. Cal tenir en compte que durant una entrevista al Canal 3/24, un dels seus advocats, Pau Molins, va posar sobre la taula la possibilitat d'apel·lar al ' dret a l'oblit', que implicaria que tots els mitjans de comunicació estarien obligats a retirar totes aquelles imatges que acrediten que la infanta va passar pel banquet dels acusats. Aquesta possibilitat, finalment, es va descartar, segons ha confirmat a aquest diari un altre dels seus advocats, Jaume Riutord

La defensa de Matas

L'advocat de Jaume Matas, José Zaforteza, va anunciar la setmana posterior a la publicació de la sentència que apel·laria al Suprem per demanar una rebaixa de la pena del seu client, ja que considera que aquesta hauria de ser més moderada. No obstant això, encara no ha pogut concretar els detalls del recurs, ja que "n'està estudiant les possibilitats", segons ha explicat a l'ARA Balears.

El Govern balear

El Govern Balear va anunciar el 24 de febrer que presentà recurs de cassació per infracció de llei i trencament de forma amb la intenció de recuperar part dels 1,7 milions d'euros que reclamava i que les magistrades no van reconèixer com a doblers malversats en els fòrums, segons han confirmat fonts de l'Advocacia. Dels 2,3 milions que el Govern de Jaume Matas va pagar a l'Institut Nóos , només 600.000 retornarien a l'erari públic, segons el parer del tribunal que va fer pública la sentència.

EDICIÓ PAPER 25/01/2020

Consultar aquesta edició en PDF