ANUARI DE L’ENVELLIMENT 2016
Balears 12/11/2016

La tercera edat obre una finestra a les cites i a les compres en línia

L’ús de les noves tecnologies encara és minoritari

M. Terrasa
3 min
Segons el darrer Anuari de l’envelliment, hi ha una certa relació inversament proporcional entre l’edat i l’ús de les noves tecnologies.

PalmaEncara són xifres reduïdes en comparació amb altres franges d’edat, però les noves tecnologies van guanyant adeptes entre els majors de 65 anys. L’ús d’internet s’ha incrementat exponencialment, segons recull l’ Anuari de l’envelliment, i els majors comencen a emprar serveis de cites en línia i a fer compres en pàgines web, encara que sigui tímidament.

Una de les conclusions a les quals arriba Ferran Dídac Lluch en el seu article Un perfil aproximat de la població de la tercera edat és que “hi ha una certa relació inversament proporcional entre l’edat i l’ús de les noves tecnologies i equipaments tecnològics”. Malgrat aquesta afirmació, el mateix autor puntualitza que està augmentant l’ús de noves tecnologies entre la població major.

La bretxa digital

On es detecta una major bretxa digital és en les compres per internet. Mentre que el 50% de generacions més joves diu que no té problemes amb les adquisicions telemàtiques, només un 10% de les persones entre els 65 i els 74 anys en fa ús. “El desconeixement d’aquestes tecnologies, i possiblement la desconfiança de rebre realment el bé o servei comprat o que algú pugui accedir a les seves dades bancàries i fer-ne un mal ús, poden explicar aquesta diferència tan important”, diu Lluch.

Relacionat amb les noves tecnologies, la catedràtica de pedagogia de la inadaptació social de la UIB i directora de l’Anuari, Carmen Orte, i la psicòloga Aina Mascaró han investigat sobre si la tercera edat fa ús de les pàgines de cites. Les dades analitzades per les dues investigadores deixen patent que aquests nous hàbits de relacionar-se són minoritaris entre les persones majors, però que “sembla ser un àmbit en expansió”.

Les pàgines de contacte

L’amor, després dels 40 anys, a través de les cites en línia recull els resultats d’una petita enquesta feta a persones entre els 40 i els 89 anys. Del total de persones que van contestar l’enquesta, només un 9% declarà que utilitzava aquestes pàgines de contactes.

Les investigadores conclouen que els homes són els que majoritàriament fan ús d’aquests serveis en línia, fet que pot tenir a veure amb els rols de gènere i la religió, però també amb la hipòtesi que plantegen Orte i Mascaró, que “els homes necessiten més una parella, ja que han estat tradicionalment més preparats per al treball i menys per a la vida extralaboral i relacional”.

Un fet que ha cridat l’atenció de les investigadores és que les pàgines de contactes homosexuals es consulten igual que les heterosexuals. Orte i Mascaró ho relacionen amb el fet que “el temor a sortir de l’armari s’atenua amb l’edat”.

Les aules de cursos per a majors estan plenes

L’Anuari de l’Envelliment també reflecteix que els majors de les Balears tenen interès per continuar formant-se. “Cada vegada més, ens trobam amb una quantitat més elevada d’alumnat més gran de 50 anys que sol·licita participar en aquest tipus de programes; les aules estan plenes”, recull l’article sobre el temps d’oci dels majors. Sobre quines són les seves motivacions per apuntar-se a les classes, el percentatge més alt correspon al fet d’adquirir nous coneixements, amb un 42%. La segona resposta més assenyalada, i que segueix de molt a prop l’anterior, amb un 31%, és el fet de conèixer gent nova, fer amics i ampliar les seves xarxes socials.

stats