TERRITORI
Balears 10/12/2016

La tercera és la bona: Cala d’Hort, més a prop de la protecció

El darrer informe de la Conselleria de Medi Ambient certifica, finalment, que un projecte urbanitzador en zona protegida pot afectar la ginesta

Jaume Vinyas
3 min
Els terrenys on es pretén erigir el complex residencial estan situats en una zona declarada ANEI i LIC i gaudeixen de vistes a l’illot del Vedrà.

PalmaHa costat, però sembla que, finalment, el complex de mil metres quadrats que es planejava construir a la zona doblement protegida de Cala d’Hort, al municipi eivissenc de Sant Josep, no es podrà dur a terme. Almanco, s’han acabat les excuses de les administracions. L’Ajuntament en descarregava la responsabilitat en la Comissió insular d’Urbanisme i Patrimoni, que a finals d’estiu va informar favorablement el projecte emparant-se, a la vegada, en dos informes favorables de la Conselleria de Medi Ambient, els tècnics de la qual ni tan sols havien trepitjat el terreny.

Gràcies a un recurs del GEN-GOB, la Direcció General d’Espais Naturals i Biodiversitat ha encarregat un tercer informe a un tècnic especialista en botànica i que, aquesta vegada sí, va fer una inspecció sobre el terreny i va certificar les al·legacions dels ecologistes: que el projecte urbanístic podria tenir una afectació especial en l’estat de conservació de la ginesta, l’espècie protegida en un indret que és, alhora, Àrea Natural d’Especial d’Interès (ANEI) i Lloc d’Interès Comunitari (LIC).

La pilota, a la teulada del Consell

L’informe desfavorable no assegura, automàticament, l’arxivament del projecte. Ara, correspon al Consell decidir si canvia de parer atenent-se al nou criteri de la Conselleria. El Consistori, mentrestant, es veié obligat a prorrogar la setmana passada la suspensió de la concessió de la llicència tot esperant que el Consell resolgui, amb el tercer informe damunt la taula, el recurs que va interposar el GEN-GOB contra la resolució favorable de la Comissió Insular d’Urbanisme.

L’expedient fa anys que està en tramitació i per això no es va poder incloure dins la moratòria del Pla Territorial Insular (PTI) que va decretar el Consell. Consisteix en la construcció d’un habitatge principal de 470 metres quadrats amb un annex de 93 m2 per als convidats. També preveu erigir porxos, un garatge, un aljub i una picina de 169 metres quadrats. En total, ocupa una superfície de 953,12 m2.

La polèmica va esclatar quan, a finals de juliol, la Comissió insular d’Urbanisme i Patrimoni va informar favorablement del projecte amb el vot en contra dels consellers de Podem/Guanyem. El motiu principal que es va esgrimir va ser l’informe favorable emès per la Conselleria de Medi Ambient, un estudi, però , que no s’havia fet sobre el terreny.

Tot i que el departament insular de Medi Ambient va dictaminar que sí que hi havia afectació a la ginesta, a través d’un altre informe que sí que s’havia realitzat sobre el terreny, des d’Urbanisme es va prioritzar el document de la Conselleria, malgrat que el departament que dirigeix Vicenç Vidal havia indicat al Consell que disposava d’altres eines a l’abast per intentar aturar el projecte directament sense el ‘paraigua’ de la Conselleria. En aquest sentit, la polèmica va coincidir amb la decisió del Consell de Formentera de denegar vuit llicències que disposaven d’informe favorable de la Conselleria. El Consell, però, es va mostrar impassible: sense informe negatiu de la Conselleria, no canviaria de parer.

Així doncs, ha hagut de ser la intervenció, en el darrer minut, del GEN-GOB -en forma de recurs advertint de la incongruència entre els dos informes- elque ha possibilitat que la Conselleria enviàs, ara sí, un tècnic especialista a estudiar l’impacte del projecte de mansió sobre el terreny.

L’espècie de ginesta protegida a la LIC, Genista dorycnifolia, és una planta endèmica de l’illa i està sota amenaça. L’informe del Consell assenyalava que l’espècie està distribuïda per tota la parcel·la i que la construcció del complex residencial suposava un “alt risc” d’afectació. L’informe de la Direcció General dóna la raó, definitivament, al diagnòstic dels tècnics insulars.

stats