Publicitat
Publicitat

"Bauzá governa amb el programa educatiu del Círculo, que no ha passat per les urnes"

Marcel·lí Guerrero, autor d''Els tentacles de les tenebres', el llibre que presenta avui l'Assemblea de Docents, defensa els vincles entre l'organització anticatalanista i el Govern

L'Assemblea de Docents presenta avui el llibre 'Els tentacles de les tenebres. Un govern contra l'escola' a les 20h a Can Alcover. A l'acte, hi participarà l'autor, Marcel·lí Guerrero, i també altres representants del col·lectiu, com Iñaki Aicart, Guillem Barceló i Nanda Ramon. El llibre, editat per Lleonard Muntaner, val 10 euros i es podrà adquirir a les llibreries i també a la parada que tindrà demà l'Assemblea a la plaça Major de Palma amb motiu de Sant Jordi. Segons explica Marcel·lí Guerrero, el 40% del que es recapti anirà destinat a la caixa de resistència.


- Com definiríeu 'Els tentacles de les tenebres'?

És una obra col·lectiva que es pot definir com un conjunt d'articles que hem anat fent des de principi de curs que giren al voltant del conflicte educatiu. Per elaborar-lo ens hem basat sobretot en les hemeroteques i, a mesura que l'anàvem escrivint, hem anat descobrint coses que no eren visibles a simple vista i que donen una explicació de tot el que ha anat succeint el darrer any. Per això el darrer article és una mica especial.

- El darrer capítol es diu 'Els tentacles de les tenebres', precisament, en referència a la relació del Govern de José Ramón Bauzá amb entitats com el Círculo Balear. Pensau que és qui ha marcat la política educativa?

Sí, i de fet hem pogut documentar com aquesta formació ho ha fet durant tota la legislatura, però hi ha dues fases. A la primera, que coincideix amb Rafel Bosch com a conseller d'Educació, el Círculo aconseguí moltes propostes programàtiques, però no tantes com volia. L'entitat de Jorge Campos volia que s'obrissin expedients pels llaços quadribarrats, però Bosch no podia i li costà el càrrec. Amb Joana Maria Camps la relació es fa molt més visible, fins al punt que membres del Govern adopten el discurs del Círculo.

- I quina és la principal conclusió?

Si miram el programa educatiu del Círculo Balear, és llibres de text en "balear", combatre l'"adoctrinament pancatalanista" i liquidar el sistema d'immersió. Quant als llibres de text, el Govern intentà respondre-hi amb una subvenció de 75.000 euros, que fou un fracàs, i amb l'esborrany del decret de llibres de text. La campanya d'enllaçats pel català s'ha volgut tombar per la força i per això s'ha aprovat la Llei de símbols. I la lliure elecció de llengua i, després, el TIL confirmen la tesi. Si veim totes les iniciatives, encaixen amb les idees del Círculo, i no amb el programa electoral del Partit Popular, que ha implantat un programa que no ha passat per les urnes.

- Al pròleg dieu que ara sou a la trinxera i que quan tot això acabi fareu un alè i tornareu a la tranquil·litat de sempre. Què ha de passar perquè això succeeixi?

Els darrers mesos el conflicte s'ha intensificat a causa d'aquesta relació més estreta entre el Círculo i el Govern de Bauzá. El conflicte no s'acabarà fins que aquesta organització no faci fora els seus tentacles del Govern i fins que no trobem persones raonables, que se n'entenguin d'Educació i tinguin sentit comú.

- Això podria donar-se en aquesta legislatura?

Ens agradaria molt, però no volem fer política ficció. Amb aquest llibre volem posar de manifest una situació que ens sembra molt greu i, per això, volem posar llum sobre les tenebres.


PUBLICITAT
PUBLICITAT
PUBLICITAT

EDICIÓ PAPER 16/12/2017

Consultar aquesta edició en PDF