Balears 22/12/2016

Tensions al Pacte amb Podem per l'expulsió de Huertas

PSIB i MÉS reclamen "celeritat" per resoldre la situació abans de les festes

M. Gelabert / C. Buades
3 min
Xelo Huertas presidint el seu últim ple al Parlament

PalmaMÉS i el PSIB han demostrat aquest dijous el seu màxim descontentament amb la gestió de Podem amb relació a l'expulsió de la presidenta del Parlament, Xelo Huertas, del partit. Demanen "celeritat" i que la situació es resolgui abans de les festes.

El portaveu de MÉS, David Abril, ha assegurat que "primer s'ha de parlar de contingut, després de cadires", pel que fa a la presidència del Parlament. El seu discurs ha estat molt crític amb la gestió de Podem i, per primer cop, s'han evidenciat els seus dubtes sobre si la formació morada ha de mantenir la presidència de la cambra, tot i no banyar-se. "Consideram que es tracta d'una qüestió greu que afecta la segona autoritat de les Illes Balears", ha advertit, i hi ha afegit: "La gestió de la qüestió demostra que hi ha manca de responsabilitat".

Ara, el Pacte s'ha de reunir per abordar les passes a seguir. Abril ha reclamat també "celeritat" a Podem perquè la qüestió es pugui resoldre al més aviat possible. "Seria irresponsable anar de vacances sense abordar-ho", ha reiterat Abril. De la mateixa manera s'ha expressat el portaveu dels socialistes, Andreu Alcover. "No cal esperar fins a les festes si es pot solucionar avui o demà", ha detallat Alcover. Es reclamarà una reunió de comissió de seguiment del Pacte en els propers dies. "O just abans de festes o just després", ha apuntat. De fet, podria ser demà mateix si Podem fa cas de les pressions dels dos partits.

El portaveu de MÉS, David Abril, en declaracions als mitjans aquest dijous

Sobre la presidència del Parlament, Alcover no s'ha volgut pronunciar. Així, ha tornat a demanar a Podem que s'afanyi, ja que ara per ara la situació està estancada en el partit. Falten tràmits perquè la decisió sigui del tot efectiva. "Hi ha hagut certa negligència en com s'ha duit a terme" aquesta qüestió, ha criticat. "És lamentable", ha conclòs Alcover.

El portaveu dels ecosobiranistes també ha retret a Podem la manera com ha gestionat els tempos d'aquesta crisi. En aquesta línia, ha lamentat que aquest dijous s'està aprovant "la llei més important de l'any" i que, "en lloc de celebrar-ho, estam immersos en aquest espectacle".

Reunions internes

Al marge de les tensions que hi pugui haver dins del Pacte, Podem s'enfronta ara a una situació complicada. El grup parlamentari s'ha de reunir per debatre el tema i tenen deu dies per fer-ho, però hi ha veus que afirmen que no serà fins que Xelo Huertas torni de vacances i encara queda per veure si ja haurà sortit la resolució del cas de Montse Seijas, qui també forma part del grup.

Després, Laura Camargo haurà de presentar el document d'expulsió a la mesa del Parlament, que farà efectiva la seva expulsió. No obstant això, la mesa, l'ha de convocar la mateixa presidenta i, durant els períodes de sessions, es convoca cada setmana, però les festes i el mes de gener poden endarrerir el procés.

En qualsevol cas, a partir d'aquell moment entrarà en joc la predisposició de Huertas de partir i les possibilitats que tant ella com Seijas (si finalment és expulsada) passin al Grup Mixt, cosa que deixaria Podem amb dues diputades menys, tres si assumeixen amb un altre membre de la formació la presidència de la cambra.

stats