Balears 27/07/2017

El temps de demora per a una consulta amb l'especialista ha davallat un 56% en un any

Una avaria en el sistema informàtic ha impedit l'actualització de les llistes d'espera publicades al web del Servei de Salut

Anna Vidal
2 min
El temps de demora per a una consulta amb l'especialista ha davallat un 56% en un any /CAIB

PalmaEls hospitals públics del Servei de Salut han reduït 3,8 dies el temps que esperen els pacients per a una intervenció quirúrgica respecte de l'any anterior, ja que s'ha passat dels 76,2 als 72,41 actuals. En el cas dels pacients que esperen més de sis mesos per a una operació, el nombre ha davallat un 28%. “Tot i ser positives, encara no les podem considerar bones, perquè queden 630 persones que esperen més de sis mesos”, ha reconegut el director general de l'IB-Salut, Juli Fuster, durant la presentació de les dades actualitzades de les llistes d'espera.

Fuster ha ressaltat que en la majoria dels casos (96,5%) en què els pacients esperaven per a una operació es tractava d'una patologia de prioritat normal o baixa i que en els casos de les intervencions oncològiques de prioritat 1 (carcinoma de pròstata, carcinoma de bufeta, càncer de còlon, etc.) la resposta és “gairebé immediata”, ja que la detecció, diagnòstic i tractament es completen en una mitjana de 19,36 dies. Així mateix, ha destacat que les principals intervencions són les cataractes, la substitució de genoll i l'extirpació d'una lesió de pell.

Consulta amb l'especialista

En data de 30 de juny hi havia 31.750 pacients pendents d'una cita amb l'especialista, 4.870 dels quals corresponien a dermatologia, 4.574 a traumatologia i cirurgia ortopèdica, 3.225 a oftalmologia, 2.955 a otorrinolaringologia i 1.464 a l'aparell digestiu. El temps de demora per a una consulta amb l'especialista ha davallat notòriament respecte de l'any anterior. Així, s'ha passat de la mitjana de 63,6 dies de l'any 2016 a 28,2 dies actualment, fet que suposa una baixada del 56%. A més, ha minvat un 81% el nombre de pacients que esperaven més de dos mesos per a una consulta, atès que s'ha passat dels 16.647 del juny de 2016 als 3.212 del juny d'enguany.

Proves radiològiques

En data 30 de juny hi havia un total de 15.485 pacients amb primera indicació radiològica i 33.895 amb indicació radiològica de control. A més, els pacients esperen una mitjana de 42,3 dies en el primer cas, mentre que en el segon la mitjana d'espera és de 65,2 dies. Fuster ha reconegut que el temps de demora per fer una mamografia és millorable, ja que se situa en 48,27 dies: d'una banda, per “l'increment de consultes”, i de l'altra, per “l'obsolescència de part de l'equip de radiologia”.

Renovació del sistema informàtic

El director general de l'IB-Salut ha explicat que una avaria en el sistema informàtic ha impedit “estar al dia amb l'actualització de dades” de les llistes d'espera al web del Servei de Salut, però que és una qüestió que “està pràcticament resolta”. Fuster ha volgut deixar clar que les dades personals estan totalment protegides i replicades, i que la incidència va afectar només l'accés a les dades d'activitat i seguiment. En aquest sentit, ha explicat que s'ha iniciat un pla de renovació tecnològica, ja que “durant el període de 2011-2015 no es va invertir en manteniment”, que preveu, entre d'altres coses, la renovació de sistemes d'informació. “Invertirem 10 milions en la renovació de la infraestructura tecnològica i estam en procés de tenir replicat tot el sistema informàtic”, hi ha afegit Antònia Salvà, subdirectora de Sistemes d'Informació.

stats