TRANSPORTS
Balears 24/02/2017

Els taxistes exigeixen el rescat de llicències a canvi d'acceptar les noves línies de busos

Pons rebutja aquesta possibilitat, però no descarta aprovar ajudes per millorar el servei

Montse Terrasa
2 min
Nova reunió entre la Conselleria i les organitzacions de taxistes.

PalmaLes negociacions entre els taxistes i la Conselleria de Territori, Energia i Mobilitat han avançat, encara que poc. El col·lectiu del taxi està disposat a acceptar la posada en marxa de les noves línies d'autobús sempre que hi hagi una compensació econòmica pel sector. El rescat de llicències figura en el primer lloc de la llista de condicions, però el conseller ja ha anunciat que no destinarà doblers públics per això.

Taxistes i Conselleria han mantingut aquest divendres una nova reunió sobre el projecte de noves línies connectores entre l'aeroport i diversos municipis de l'illa. Després de quasi dues hores de reunió, ambdues parts han reconegut que s'ha avançat en les negociacions, però el calendari de mobilitzacions no s'ha desconvocat.

Imatge de la darrera protesta dels taxistes.

La proposta del Govern ja ha rebut el suport dels sindicats, Cambra de Comerç, Pimeco, Afedeco i de la Federació Hotelera.

Segons les estimacions de la patronal del taxi, un terç de les 1.250 llicències que hi ha a Mallorca sobraran en el moment que les línies d'autobusos estiguin operatives, amb 16,5 milions d'euros anuals en pèrdues. I per això exigeixen compensacions. Amb aquesta quantitat, han indicat els portaveus de les distintes organitzacions, es podrien rescatar 84 llicències cada any, fins a un total de 500.

Les altres condicions

La retirada de 60 llicències de VTC (vehicles de lloguer amb conductor), que el transport discrecional no pugui vendre places de manera anticipada, que els taxis puguin assumir transport sanitari no urgent i modificacions en les línies d'autobusos entren en la llista de reivindicacions, que encara han de ser ratificades per les assemblees de socis.

"O minvam línies o augmentar beneficis" és la postura que defensen, segons ha resumit Biel Moragues, l'Associació d'Autònoms del Taxi.

El proper dijous, les organitzacions de taxistes faran arribar la seva proposta al conseller Marc Pons i divendres ja han fixat una reunió per debatre-la.

Després de la reunió, el conseller Marc Pons ha declarat que el Govern no es pot plantejar la demanda dels taxistes i que "amb recursos públics no compraran llicències de taxis".

Les altres qüestions, a priori, sí que podrien estudiar-se, igual que atorgar ajudes econòmiques perquè el del taxi "sigui el millor servei possible", ha dit Pons. En aquest sentit, el conseller ha esmentat la possibilitat que es destinin recursos a adquirir vehicles elèctrics.

stats