Balears 09/02/2017

Suport dels grups parlamentaris al pla de contenció de la 'Xylella'

El conseller Vicenç Vidal i la ministra Isabel García Tejerina es reuniran dia 21 de març per tractar de l'avanç de la plaga

Ara Balears
2 min
El conseller de Medi Ambient, Vicenç Vidal, en la seva compareixença al Parlament

PalmaEl conseller de Medi Ambient, Vicenç Vidal, ha rebut el suport de tots els grups parlamentaris en la voluntat d'aplicar el protocol de contenció, i no el d'erradicació, del bacteri 'Xylella fastidiosa', detectat recentment a les Balears. "Ara no és el moment de la política, és el moment de la tècnica i d'aplicar els protocols", ha assenyalat Vidal en una compareixença urgent, a petició pròpia, davant la Comissió d'Economia del Parlament.

Tots els portaveus parlamentaris li han donat suport. Fins i tot el seu antecessor, el diputat del PP Biel Company, qui ha criticat la gestió de Vidal en repetides ocasions, ha coincidit en la necessitat d'"actuar amb prudència" tenint en compte les "conseqüències econòmiques, socials i paisatgístiques" que pot tenir la plaga per a les Illes. "Estarem col·laborant en la línia en què actuï la Conselleria", ha afirmat Company.

Vidal ha confirmat que dia 21 de març es reunirà amb la ministra d'Agricultura, Isabel García Tejerina, per abordar les actuacions contra la plaga. La Unió Europea és qui ha de decidir si s'aplica el protocol de contenció, tal com desitja Balears, o si, per contra, s'aplica el d'erradicació, que comportaria danys molt més greus al sector primari. El suport del govern espanyol és, per tant, clau perquè Brussel·les accedeixi a les intencions de Balears.

D'altra banda, Vidal ha anunciat que s'ha subscrit una encomana de gestió amb l'empresa pública estatal Tragsa, per valor de 250.000 euros, per reforçar els laboratoris d'anàlisis. De les 300 espècies vegetals que poden veure's afectades per la 'Xylella', Vidal ha confirmat infeccions en oliveres, ametlers, ullastres, cirerers, pruneres i baladres, entre d'altres. El conseller ha assenyalat que s'estan vigilant de manera particular cultius sensibles des del punt de vista econòmic, com la vinya.

stats