Balears 14/04/2017

Els sostres de vidre: la sobrequalificació és molt més elevada en les dones

Si es miren les dades desagregades per sexe, es veu que, mentre que la sobrequalificació als homes és del 12,9%, en el cas de les dones augmenta fins al 21,8%

C. B.
1 min

PalmaLes dades sobre infraqualificació i sobrequalificació del mercat laboral balear aporten també informació sobre com els sostres de vidre (les barreres invisibles pròpies d’una cultura masclista que impedeixen l’arribada de les dones als càrrecs de responsabilitat) afecten les treballadores.

Si es miren les dades desagregades per sexe, es veu que, mentre que la sobrequalificació als homes és del 12,9%, en el cas de les dones augmenta fins al 21,8%. En canvi, amb la infraqualificació la situació és a la inversa: un 41,6% dels homes de les Balears té un lloc de feina amb una categoria superior a la que li correspondria pel seu nivell formatiu i entre les dones aquesta xifra és molt inferior, d’un 24,5%.

De tots els treballadors ocupats, un 42,3% posseeix una qualificació baixa, però només un 14,4% té un lloc de feina de baixa categoria, mentre que el 76,3% d’aquest segment laboral treballa a categories mitjanes. En canvi, el 37,2% de les dones que formen el mercat laboral de les Illes té un nivell formatiu alt i, d’aquestes, gairebé el 40% (el 39,9%) treballa a un lloc de feina que té assignada una categoria mitjana, la qual cosa significa que estan sobrequalificades.

El problema, però, no resideix només en l’oferta de mà d’obra de les Balears, sinó que també es troba en la demanda empresarial. Els llocs de feina de categoria baixa representen el 8,8% de la demanda laboral a què poden accedir els homes. En canvi, les dones, amb un percentatge molt inferior de treballadores amb poca formació, veuen que el 17,9% de les places disponibles al mercat laboral són de categoria baixa.

stats