Balears 08/08/2017

El sostre de places turístiques a les Balears se situa en 623.624

El vicepresident, Biel Barceló, veu possible el decreixement en 120.000 places a Mallorca, però admet que és un objectiu a llarg termini

Jaume Vinyas
2 min
El vicepresident, Biel Barceló, en roda de premsa, aquest dimarts.

PalmaEl Govern ha fet públic aquest dimarts el nombre de places turístiques reglades a les Balears coincidint amb l'entrada en vigor del decret llei que modifica la regulació del lloguer turístic aprovada dia 18 de juliol al Parlament. El vicepresident del Consorci Borsa d'Allotjaments Turístics de Mallorca, Antoni Sansó, ha assenyalat que la xifra "provisional, a dia d'avui", és de 623.624 places a les Balears.

D'aquestes, Mallorca en tindria 435.707, 92.931 de les quals correspondrien a places d'estades en habitatges. Pel que fa a les places reglades en allotjaments turístics, n'hi hauria 294.163, a les quals caldrà sumar les 5.964 que estan en tramitació. Sansó ha assenyalat, a més, que la borsa de places a l'illa disposa de 42.649 places.

A Eivissa, n'hi hauria un total de 109.800, dividides de la manera següent: 80.143 d'allotjament turístic; 20.657 en habitatges turístics i unes 9.000 places més a la borsa.

A Menorca, n'hi hauria 60.117, 20.657 de les quals correspondrien a places en habitatges turístics.

Finalment, Formentera disposaria d'un total de 18.000 places d'oferta reglada.

El vicepresident, Biel Barceló, ha assenyalat que les mesures introduïdes en la reforma de la llei Delgado permetran un decreixement de fins a 120.000 places només a Mallorca. Amb tot, ha admès que es tracta d'un "horitzó possible" que no respon a "previsions ni a curt ni a mitjan termini". La previsió es planteja perquè la reforma legislativa farà desaparèixer automàticament aquelles places que es varen poder donar d'alta, en el seu moment, gràcies a les excepcions introduïdes en les diverses reformes que s'han aprovat des de 1999. La xifra, per tant, correspon a totes les places que, el darrer any, s'hi han incorporat sense respondre al principi d'intercanvi de places. Caldrà, però, que es donin de baixa per decréixer. Amb tot, Barceló ha augurat baixes immediates entre les 92.931 places d'estades turístiques en habitatges, "perquè les estam revisant i algunes no compliran els requisits". "Us ho puc assegurar", ha afirmat.

AirBnB tindrà 15 dies per adaptar-se a la llei

La directora general de Turisme, Pilar Carbonell, ha assenyalat, per la seva banda, que el seu departament enviarà un requeriment a les comercialitzadores per comunicar-los que disposen de 15 dies per adaptar-se a la normativa. Carbonell ha assenyalat que algunes d'aquestes comercialitzadores ja s'han posat en contacte amb la Conselleria per demanar més informació i que preveu mantenir diverses reunions amb alguns dels seus representants a principis de setembre.

D'altra banda, ha dit que ja han notat un notable decreixement de l'oferta turística il·legal, especialment en les agències immobiliàries. Així, per exemple, en la darrera campanya d'inspeccions s'han escrutat vuit d'aquestes companyies en les quals s'han detectat una vintena de pisos il·legals. El mes d'abril, en canvi, la inspecció de nou immobiliàries va detectar-ne 330. Carbonell ha indicat que, d'ambdues campanyes, es preveu obtenir un màxim de 256.000 euros en concepte de sancions, però ja ha alertat que es tracta de processos llargs, d'un mínim de vuit mesos.

Barceló, en aquest sentit, ha afegit que estan tramitant la incorporació de cinc nous inspectors i de tres tramitadors de sancions a la plantilla de la qual disposa la Conselleria, que manté les competències d'Inspecció a Mallorca. El vicepresident confia que, com a molt tard, aquestes places s'incorporin a l'equip actual, format per 15 inspectors i 3 tramitadors, el 2018.

stats