Balears 03/08/2013

La solució agrícola: La venda directa

L'empresa Agromart produeix hortalisses i les ven a les seves pròpies botigues

Maria Magdalena Huget
3 min

PorreresAgromart són les incials de quatre joves pagesos de Porreres: Miquel, Apol·lònia, Rafel i Tomeu. Tots són fills de pagesos que han decidit seguir la professió dels pares però reinventant les seves empreses. Tres d'ells són germans; Rafel Figuera és el més petit d'ells: "Amb Tomeu Lliteres érem amics, però també érem competència directa a foravila. La seva empresa i la nostra produíem la mateixa fruita i la mateixa hortalissa i la veníem al mateix majorista". En plena crisi econòmica i cansats de no aconseguir "preus justos", l'empresa dels tres germans Figuera i la de Tomeu Lliteres es varen ajuntar. Ara formen un dels majors productors agrícoles de les Illes Balears. Tenen tres-centes hectàrees de regadiu, deu hectàrees de cultius protegits i arriben a produir seixanta mil quilos diaris de fruita i hortalissa. Ara mateix donen feina a unes setanta persones.

Obrir botigues pròpies

L'octubre de 2010, varen decidir canviar completament l'estratègia empresarial dels pares. Segons Figuera, "volíem reduir costos de producció i aconseguir millors preus dels majoristes. Com que al final no ho aconseguírem, decidírem obrir les nostres pròpies botigues. Així com estaven les coses, era o reconversió o extinció". La reconversió va consistir a vendre directament el producte als seus veïns de Porreres. La primera botiga que obriren fou en un dels magatzems de l'empresa als afores de Porreres. No han passat encara tres anys d'aquella iniciativa i ja han obert botigues a Campos i a Santanyí i planegen obrir-ne més a altres pobles de la zona.

L'èxit ha estat absolut. "Hi guanya el consumidor i hi guanya el productor. El consumidor troba un producte molt més econòmic perquè aquest no ha de passar abans ni pel majorista ni pel distribuïdor. Va directe a ell i això fa que li surti molt bé de preu". Ells com a productors han augmentat el seu marge de benefici.

Tot i que les botigues els permeten vendre bona part del que produeixen, no han deixat de subministrar a una empresa majorista. És la seva fórmula per assegurar-se una font d'ingressos. Segons Figuera, "el negoci de l'agricultura pot ser bo si abans de produir ja tens fermat el canal de distribució i venda. Ara, si has de produir sense saber a quin preu et pagaran el teu producte, és molt complicat que l'empresa pugui tenir èxit. Per això, és fonamental tenir una xarxa de distribució, i si pot ser controlada per un mateix, millor".

L'aposta per la qualitat

Passats els primers anys d'experiència, a les botigues d'Agromart ja no només s'hi ven fruita i verdura. Ara també aposten pels ramaders i formatgers de les Illes. A les seves botigues, s'hi venen embotits, formatges i productes elaborats a les Illes Balears seguint un criteri de qualitat i de foment del consum de productes de les Illes.

Per Rafel Figuera, l'única solució a la problemàtica del camp és que els pagesos tinguin punts de venda on defensar el seu producte. És, diu, l'única manera d'aconseguir un preu un poc just per una feina tan sacrificada. "La pagesia té dos problemes greus: un és el sacrifici psicològic, físic i empresarial que has de fer per tenir un marge de benefici molt reduït, i l'altre és que no hi ha una necessitat real que existeixi una producció agrícola de l'Arxipèlag. Avui dia, en vuit hores arriba un vaixell carregat de productes de fora que els majoristes poden vendre a preus més reduïts que els locals".

Segons el secretari general d'Unió de Pagesos, Gabriel Torrens, "les produccions foranes són les que marquen els preus i contra aquests no es pot competir. Els pagesos només podran subsistir si venen els seus productes de manera directa, ja sigui a través d'una cooperativa o una associació, ja sigui venent als mercats, a les botigues locals o als restaurants de la zona".

stats