Podem se solidaritza amb els estibadors

La formació dels cercles presenta una PNL en suport del col·lectiu, enfrontat a l'Estat

Podem ha registrat, aquest dijous, una Proposició No de Llei (PNL) en suport dels estibadors de les Balears. El col·lectiu està immers en un torcebraç amb el govern espanyol arran de la intenció del ministre de Foment, Íñigo de la Serna, d'aprovar un decret llei de liberalització del sector.

Per saber-ne més: L'estiba, un problema de dos seglesLa PNL insta el govern a no aprovar el decret i a "adquirir el compromís que qualsevol modificació normativa tingui l'aprovació dels mateixos treballadors". Els diputats Carlos Saura i Laura Camargo han comparegut amb representants dels estibadors balears, que, segons han explicat, podrien perdre un centenar de llocs de feina a la comunitat, 75 a Palma. "Hi ha una sentència que cal complir, però amb consens", ha assenyalat Juanjo Cascales, del comitè d'empresa del port de Palma.

El conflicte s'arrossega des del desembre del 2014, quan la Unió Europea va fer pública una sentència que considerava la fórmula de l'estiba espanyola fora de la llei. Des d'aquell moment, el govern i els treballadors van estar negociant fins que, recentment,  el diàleg es va trencar de manera unilateral per part del govern, que va anunciar que aplicaria un decret llei per regularitzar la liberalització del sector. Així, el sector va convocar  tres dies de vaga, que, finalment, va desconvocar quan el govern espanyol va acceptar retirar el decret. Amb tot, les possibilitats de conflicte són altes, encara.

El decret podria suposar l'eliminació de més de 6.000 llocs de feina a l'Estat.

EDICIÓ PAPER 28/11/2020

Consultar aquesta edició en PDF