FITA A FITA
Balears 10/08/2013

El primer sol de Mallorca

El cap Vermell rep aquest nom per la coloració dels seus penya-segats i és al sector més oriental de Mallorca

Joan Carles Palos
3 min

Aquesta setmana ens desplaçam cap al sector més oriental de Mallorca per oferir-vos una ruta molt especial. Es tracta d'anar a veure sortir el "primer sol" de l'illa des del cap Vermell. El nom amb què hem batejat l'excursió prové de la marca "First Sun Mallorca" que els hotelers de Capdepera (Cala Rajada, Cala Mesquida, sa Font de sa Cala i Canyamel) encunyaren a la dècada dels 90 per promocionar la zona en els mercats internacionals.

Personalment, faig aquesta excursió sempre que pas un cap de setmana familiar a sa Font de sa Cala per la Fira Medieval de Capdepera, a mitjan maig. M'aixec fosca negra i partesc més aviat que de pressa. El sol surt aquesta època a les 6.15. I en poc més de tres quarts d'hora vaig de l'hotel fins a l'extrem del cap, on s'ubica la Torre Vella del cap Vermell. Aquest punt l'identificarem per la presència de la fita del vèrtex geodèsic, ja que de l'antiga talaia només en queden els fonaments. D'allà, la sortida de sol és espectacular. Però també ho podeu fer de dia, si us fa peresa matinar.

El cap Vermell rep aquest nom per la coloració dels seus penya-segats. Divideix la zona de Canyamel de la zona de Cala Rajada, al terme de Capdepera i, a prop del cap, hi ha les coves d'Artà. Des de sa Font de sa Cala s'identifica clarament el cap per la presència d'una torre de defensa (la Talaia Nova) i del puig Negre, que amb els seus 277 metres és un mirador privilegiat.

Inici de ruta

Per començar la ruta tenim dues opcions. La primera i més llarga arranca de la mateixa platja de sa Font de sa Cala, on hi ha al fons una font d'aigua dolça que brolla d'entre les roques i l'arena i dóna nom a tot el lloc. La segona, un poc més curta, ens evita un bocí d'asfalt important i comença a l'extrem de la urbanització Es Provençals, molt a prop de la punta coneguda com es Morràs.

A la confluència dels carrers de l'Arboçar i del Morràs, en un revolt molt tancat, hi trobam una tanca feta de ciment. Aquí comença un camí de carro que en lleuger descens ens durà fins a un forn de calç i una sitja. A partir d'aquí, el camí esdevé un tirany ben fitat amb marques de pintura blaves. Som molt a prop de la cova dels Vellmarins, un caló que ens queda a l'esquerra, on trobam vells amagatalls pel contraban.

Aquí iniciam la pujada cap al coll de ses Talaies, entre la Talaia Nova i el puig d'en Negre, que ens quedarà a la dreta durant la pujada. Tot el recorregut és per un tirany que a poc a poc dóna l'esquena a la mar per encarar-se cap a la part més alta de la muntanya.

En arribar al coll de ses Talaies el tirany gira pla per sota dels penyals de la Talaia Nova i a poc a poc descobrim la primera visió de Canyamel. Continuarem pujant i passarem devora una vella i ruïnosa construcció militar de 1936, que formava part del punt d'observació militar que s'ubicà en aquell indret. A la dreta del barracó, el camí prossegueix planer fins a l'extrem del cap Vermell i la Torre Vella (recomanable si anam a veure sortir el sol), mentre que a l'esquerra podem seguir el tirany que ens conduirà fins a la Talaia Nova, el punt més alt del nostre recorregut. La tornada la farem pel mateix camí.

stats