Balears 04/01/2017

El SOIB genera més oportunitats, però augmenta la rotació laboral: llums i ombres de les dades de l'atur

El Govern destaca que les xifres suposen el retorn als nivells anteriors a la crisi, però admet que la qualitat de la feina és millorable

Jaume Vinyas
3 min
Augmenta el nombre de persones que troben feina a través del SOIB

PalmaBalears ha recuperat els nivells d'ocupació del desembre del 2008, quan va esclatar la gran crisi econòmica, però encara hi ha elements que preocupen el Govern, especialment pel que fa a la qualitat de la feina.

El director general d'Ocupació i Economia, Llorenç Pou, ha destacat, en aquest sentit, l'augment de la rotació laboral, entesa com el nombre de contractes temporals dividit pel nombre de persones amb contractes temporals. Aquest índex ha registrat un nou rècord situant-se en el 2,02 i ha augmentat considerablement des de l'aprovació de la reforma laboral, el 2012, segons ha destacat. Per tant, els treballadors enganxats en l'espiral de la temporalitat han vist incrementada la seva inseguretat.

Evolució de la rotació laboral (2008-16)

Tot i que, per quart mes consecutiu, l'ocupació indefinida ha crescut més que la temporal (en termes interanuals), la diferència continua essent mínima i el pes de la contractació indefinida a les Balears encara és molt escàs (12%), malgrat que pràcticament dobla la mitjana espanyola (7,2%). “Queda molt de marge, perquè la contractació indefinida hauria de ser la regla general”, ha indicat el conseller Iago Negueruela.

Amb tot, el Govern destaca que la generació neta d'ocupació es concentra en contractes a temps complet i, per tant, ja no es reparteix ocupació com abans, sinó que globalment es creen més hores de treball. La temporalitat, però, encara és excessiva i es constata que l'evolució dels salaris no es compassa al creixement econòmic.

El conseller, Iago Negueruela, i el director general d'Ocupació, Llorenç Pou, analitzant les dades de l'atur.

L'allargament de la temporada turística ha permès un canvi de tendència en la taxa de protecció d'atur, que s'ha remuntat un 2,7% després de tocar fons a finals del 2015. Amb tot, encara ens trobam lluny de les xifres del 2011. En aquest sentit, des de la Conselleria es reclama un redisseny del sistema de prestacions per oferir una major cobertura. Es destaca, per exemple, que la xifra d'aturats que no cobren cap tipus de prestació (30.689, un 45,8% del total) és encara molt elevada.

Taxa de protecció per atur (2011-16)

Els indicadors que continuen alarmant el Govern són el dels aturats de llarga durada (amb més d'un any sense trobar feina), que suposen el 25,5% del total, tot i que Negueruela ha destacat que la xifra s'ha reduït un 20% durant el 2016. També es remarca la necessitat de posar èmfasi en l'ocupabilitat dels majors de 45 anys, actualment 25.257 persones, el 37,7% del total de desocupats a l'Arxipèlag.

Per primera vegada, el Govern ha introduït una nova dada en la seva anàlisi de les xifres de l'atur. I és la de la probabilitat d'ocupabilitat a través del servei públic d'ocupació. Segons ha explicat Negueruela, el percentatge de persones que han trobat feina a través del SOIB ha augmentat substancialment els darrers dos anys. Així, per exemple, entre el 2015 i el 2016, la probabilitat d'aconseguir un nou contracte ha augmentat un 13,2%, tot i que continua per sota del 10%.

Percentatge de persones desocupades que troben feina a través del SOIB
stats