DIA MUNDIAL DE L'ALZHEIMER
Balears 21/09/2016

La síndrome del cuidador cremat

Les persones que s'encarreguen de l'atenció d'un malalt d'Alzheimer experimenten una situació extrema de desgast que els obliga a consumir fàrmacs compulsivament

C. Sastre
2 min
La síndrome del cuidador cremat

Palma47,5 milions de persones pateixen demència i cada any es registren 7,7 milions de casos nous, una tendència que respon a l'envelliment de la població, ja que en el percentatge més gran de casos es tracta d'un desordre neurodegeneratiu i, en general, lligat a l'edat.

La meitat dels malalts són majors de 85 anys, un 13,4% té més de 65 anys i el 10% són menors de 60. Els estudis indiquen que els pròxims anys l'Alzheimer afectarà el 40% dels majors de 75 anys.

Els experts alerten que, si no es tracta adequadament, el cuidador principal té una alta probabilitat de sofrir l'anomenada "síndrome del cuidador cremat o 'burnout'". La simptomatologia més freqüent inclou alteracions del son per la hipervigilància de la persona malalta, problemes depressius, ansietat i angoixa.

L'esgotament físic i psíquic, sentiments de culpabilitat per pensar que no es fa prou pel ser estimat, empipament, ràbia i frustració, disminució del rendiment laboral (per alteracions del son), augment de baixes laborals, restricció de la vida social i consum compulsiu de fàrmacs en són altres possibles efectes.

El Col·legi Oficial de Psicologia de les Illes Balears (COPIB) ha reclamat aquest dimecres un pla estatal d'Alzheimer i altres demències que tingui en compte els cuidadors i excuidadors i s'ha adherit al manifest del Grup de treball d'envelliment del Consell General de Psicologia. En la seva reclamació d'aquest pla estatal, que també demana l'OMS, ha recordat, amb motiu del Dia mundial de la malaltia de l'Alzheimer, que darrere cada pacient "hi ha una família que pateix la malaltia" i, com a mínim, dues o tres persones que s'encarreguen d'atendre'l i de curar-lo. En el 94% dels casos és la família la que es fa càrrec de la cura, una tasca complexa.

A més, destaquen que primer és la idea de "cuidar-se per poder continuar cuidant" i afegeixen que, en la mesura que s'ajudi els cuidadors "a conscienciar-se que tenen el dret i l'obligació de dedicar-se part del temps a ells mateixos", es contribuirà al fet que els malalts d'Alzheimer "estiguin més estimulats, se sentin més bé i tinguin una millor qualitat de vida".

stats