Balears 16/01/2017

UGT i CCOO presenten al·legacions conjuntes contra l'avantprojecte de llei per regular el lloguer turístic

Els sindicats exigeixen que s'apliqui el conveni col·lectiu d'hostaleria per a tots els treballadors afectats

Anna Schnabel
2 min
UGT i CCOO presenten al·legacions conjuntes contra l'avantprojecte de llei per regular el lloguer turístic

Palma"Manca una menció als treballadors i treballadores i a les seves condicions de feina", han assegurat aquest dilluns els secretaris generals d'UGT i CCOO en una compareixença davant els mitjans. Així han presentat Alejandro Texías i José Luis García les seves al·legacions a l'esborrany d'avantprojecte de llei que regularà el lloguer turístic.

Davant la Conselleria d'Innovació, Recerca i Turisme, ambdós secretaris generals han insistit en la necessitat de regular i limitar l'activitat econòmica que genera el lloguer d'habitatges per a ús vacacional, "que crea un conflicte social per l'escassetat i encariment dels habitatges de lloguer per als residents", a més d'"un conflicte econòmic entre els que estan sota legislació i els que no ho estan". Si no es fa, diuen, "correm el risc d'originar borses de frau i ocupació sense drets".

Per altre costat, si bé en l'esborrany s'estableixen "un seguit d'exigències i límits relacionats bàsicament amb l'urbanisme, l'ordenació del territori i el medi ambient", lamenten que no es faci cap menció expressa als drets d'aquella mà d'obra necessària per al desenvolupament de l'activitat turística que es regula, ja que consideren molt preocupant "les condicions d'il·legalitat i explotació en què es troben els treballadors que hi presten els seus serveis".

El secretari general de CCOO, José Luis García, atenent als mitjans.

Igualment, reclamen que s'apliqui el conveni d'hostaleria a tots els treballadors i treballadores afectats, que inclouen les cambreres de pis, per exemple, i que no es doni peu a emprar "altres convenis sectorials com el de neteja". El text només hi fa una petita referència, lamenten. Per això, segons diuen, cal que la llei especifiqui que l'aplicació del conveni col·lectiu vigent ha de ser condició prèvia perquè el sol·licitant pugui obtenir l'autorització de la Conselleria de Turisme per llogar l'habitatge.

La compareixença ha conclòs amb la intervenció de Pilar Carbonell, directora general de la Conselleria d'Innovació, Recerca i Turisme, que ha declarat que per part del Govern estan "encantats que les entitats col·laborin". Amb tot, anuncia una regulació que "tindrà mancances", però que vol donar resposta a la petició de regulació del lloguer turístic per part d'un sector molt ampli i divers de la societat balear.

La directora general de Turisme, Pilar Carbonell, atenent els mitjans.

Aptur hi presentarà més de 300 al·legacions

Per la seva banda, l'Associació d'apartaments i habitatges de lloguer turístic de les Balears (Aptur Balears) treballa en la presentació de més de 300 al·legacions a l'esborrany. Esperen que aquestes objeccions, tal com expliquen en un comunicat, "serveixin per fer rectificar una normativa que no cobreix ni de lluny les enormes expectatives generades per gran part del sector turístic". Segons diuen, gairebé tots els articles de l'esborrany tindran almenys una al·legació en contra i consideren, per exemple, que resulta "arbitrari i desorbitat" el requisit que els habitatges destinats a ús turístic hagin de tenir deu anys d'antiguitat.

stats