SALARIS DELS FUNCIONARIS

Els sindicats denuncien un doble joc de l’Estat

Asseguren que ha promès a la UE, sense admetre-ho, congelar els sous el 2018

CCOO i UGT varen iniciar, ahir, una campanya estatal de mobilitzacions per reclamar que l’Estat reobri les meses de negociació de recuperació de drets i salaris dels empleats públics. Les converses, segons denuncien, es varen tallar en sec quan el govern central va perdre el suport per aprovar els pressupostos generals de 2018. No obstant això, asseguren que hi ha precedents (concretament, els anys 1990 i 1996) en els quals es varen incrementar els salaris públics, tot i tenir uns pressupostos congelats. A més, denuncien un doble discurs per part de l’executiu de Mariano Rajoy.

“Hem descobert que, en el memoràndum que envia l’Estat a la Unió Europea, sobre compliment del dèficit, es preveu, per a l’any vinent, una congelació dels sous per a quasi tres milions de treballadors públics d’aquest país”, va denunciar Miguel Ángel Romero, d’UGT, davant la Delegació del govern, on es varen concentrar un centenar de persones convocades per ambdós sindicats.

Desconfiança total

El dirigent sindical va denunciar que, en canvi, en les darreres trobades el Ministeri d’Hisenda va arribar a posar sobre la taula un augment del 8% dels salaris en els propers tres anys, una proposta que, segons va dir, “tot i que ens semblava insuficient, era un punt de partida”. És més, assegurà que, després d’unes setmanes sense tenir-ne notícies, la secretària d’Estat de Funció Pública, Elena Collado, els va convocar immediatament després que anunciassin aquest cicle de mobilitzacions i els va negar que volguessin congelar sous. “Afirmen el contrari que es pot llegir blanc damunt negre en un document públic. Instam el govern central a posar per escrit el que verbalitza”, va sentenciar.

Des de CCOO, el coordinador de l’àrea pública, Pep Ginard, va denunciar que, d’ençà de l’inici de les retallades, el 2010, els treballadors públics han perdut, de mitjana, entre un 10% i un 13% del seu salari. En aquest sentit, va reclamar esforços seriosos per reduir la temporalitat. “Hi ha exemples sagnants com la Seguretat Social, on en 10 anys s’haurà jubilat prop d’un 48% de la plantilla. No tindrem empleats per donar serveis a la ciutadania com correspon”, va lamentar.

EDICIÓ PAPER 15/02/2020

Consultar aquesta edició en PDF