Balears 19/12/2016

Els sindicats amenacen amb una vaga de comerç per la falta d'acord en el nou conveni col·lectiu

La patronal insisteix que està oferint la pujada salarial més alta de l'Estat

Carmen Buades
2 min
Ginés Díaz i Antonio Copete, a la roda de premsa d'aquest dilluns

PalmaCCOO i UGT amenacen de convocar una vaga dels aproximadament 48.000 treballadors del comerç abans que arribi l'estiu si perdura la falta d'acord amb la patronal en la renovació del conveni col·lectiu, una negociació encallada des de fa gairebé un any. Afedeco, la principal patronal comercial, critica la posició dels sindicats i recorda que la pujada salarial que ofereixen (del 5,5% i del 3% el primer any) és la més pronunciada de l'Estat.

"No pot ser que vulguin ficar la mà a les butxaques dels treballadors", afirma Ginés Díaz, secretari general de la federació de comerç de CCOO, qui denunciava que la capacitat adquisitiva dels treballadors es veuria afectada per la proposta de la patronal perquè l'augment dels salaris que proposa va acompanyat d'una baixada d'ingressos pels diumenges i festius treballats.

Antonio Copete, el seu homòleg a UGT, considera que "hem estat responsables durant tres anys per la situació econòmica", però "ara que ha millorat", "no consentirem que els treballadors que facin feina un diumenge perdin els 90 euros que cobren ara per una pujada salarial del 3%, que amb salaris de 900 euros representa guanyar 27 euros de més".

Rafel Ballester, president d'Afedeco, acompanyat d'altres membres de la junta.

Sobre aquest aspecte, el president d'Afedeco, Rafel Ballester, ha estat clar: "Volem mantenir les condicions que ja vam acordar i no entenem per què hem d'assumir el doble del cost que una gran superfície per pagar diumenges i gestius". Tot i que aquest és el tema amb més dificultats per arribar a un acord, la negociació del conveni, que afectarà 20.000 establiments, té altres punts conflictius:

  • Les indemnitzacions a majors de 45 anys per baixes voluntàries (pels sindicats és una mesura de protecció per a aquestes persones i per la patronal és un incentiu que evitarà la seva contractació).
  • El plus d'idiomes. CCOO i UGT demanen augmentar-lo un 5% i Afedeco critica que el coneixement d'un idioma estigui "bonificat i no reglat".
  • Vacances a l'estiu. Mentre que la patronal afirma que les vacances no s'haurien d'agafar durant els mesos de major producció, els sindicats demanen que es mantingui la possibilitat de lliurar almenys 15 dies durant l'estiu.

En qualsevol cas, Ballester afirma que la seva intenció és "continuar xerrant fins a arribar a un acord" i assegura que la patronal "doblarà els seus esforços" perquè així sigui. Copete i Díaz, per part seva, recorden que "el conveni no pot estar sense firmar més enllà de l'estiu" i, per això, anuncien mobilitzacions i afirmen que no permetran que se'ls faci "trampes al solitari".

stats