Balears 30/04/2015

Els sindicats demanen a Bauzá que surti del despatx per conèixer la precarietat

Fan una crida perquè l'1 de maig els treballadors reclamin una sortida digna de la crisi

J. Perelló
2 min
D'esquerra a dreta, Biel Caldentey, de l'Stei, Katiana Vicens de CCOO, i Ana Landero, d'UGT.

Palma5 milions d'aturats a tot l'Estat, 130.000 a Balears, segons l'Enquesta de Població Activa. Una desocupació juvenil que a les Illes frega el 52% i una població aturada de llarga durada (més de dos anys sense feina) que arriba al 30%. Amb aquest panorama, i amb una ocupació que “només creix a costa de precarietat”, els sindicats asseguren que “així no sortim de la crisi”. I amb aquest lema fan una crida als treballadors perquè “surtin al carrer i reivindiquem junts que som els que cream bona part de la riquesa i que se'ns està imposant un model que ens condemna a la pobresa”, ha dit aquest dimecres Katiana Vicens, secretària general de CCOO.

Aquest sindicat, juntament amb la UGT i l'STEI, ha fet una crida a tots els treballadors perquè “no quedin a casa o a la platja, aprofitant el bon temps”, i es manifestin divendres amb motiu de l'1 de maig. La portaveu d'UGT, Ana Landero, ha explicat aquest dimecres que “ni les polítiques neoliberals, ni les retallades no han aconseguit resultats. Ja és ben hora que es deixin de rescatar bancs i que es comenci per les persones. Hem de sortir al carrer i recordar aquells que fins i tot s'han deixat la vida per aconseguir drets que ens han volat en uns pocs anys, a cop de decret”, ha assegurat.

De fet, UGT ha volgut recordar al president espanyol, Mariano Rajoy, i al de Balears, José Ramón Bauzá, “que la recuperació econòmica no es pot mesurar només des dels despatxos. Cal sortir, i anar a un edifici, i veure com hi ha un veí que és un padrí que espera desesperadament l'ajuda social. Un altre membre de la comunitat és un aturat de la construcció amb més de 45 anys, sense opcions, i que veu com el seu fill amb estudis i carrera ha de fugir d'Espanya. Aquesta és la realitat”, ha sentenciat.

Neguen l'eufòria

I és que els sindicats neguen la millora de la recuperació econòmica. “Les dades són positives si ens fixam en el nombre de contractes o en els demandants d'ocupació. Sí que sembla que hi ha una petita recuperació, però a quin preu?”, s'ha demanat Landero. I tant ella mateixa com la secretària general de CCOO han respost destacant que s'està incrementant el nombre de persones que tenen feina però que no arriben a finals de mes, els coneguts ja com a treballadors pobres. “L'ocupació que es crea és precària i no la podem donar per bona, perquè no és una manera digna de sortir de la crisi”, ha afirmat Katiana Vicens.

També el secretari general de l'STEI, Biel Caldentey, ha volgut sumar-se a la convocatòria, “que m'hauria agradat que fos encara més unitària”, ha dit amb referència als sindicats que convoquen altres manifestacions per al mateix dia 1, com ja és tradicional. Caldentey ha volgut llançar un missatge positiu respecte de les possibilitats “de capgirar aquesta situació. Aquesta legislatura hem demostrat que si anam junts, podem ser molts i podem aturar com a mínim els cops forts”. Tant l'STEI com UGT i CCOO han coincidit que, a més de la mobilització de l'1 de maig, “és important la de dia 24, perquè votant es poden canviar les coses i hem d'aturar un model que només beneficia uns quants que fan fortunes mentre la resta anam perdent drets”, han dit.

stats