Balears 24/08/2016

La nova cartera bàsica de serveis socials amplia el perfil de beneficiari de la renda social

Les persones soles que cobrin pensions no contributives podran complementar els ingressos

Jaume Vinyas
2 min
La consellera de Serveis Socials i Cooperació, Fina Santiago. / ARA BALEARS

PalmaLa renda social aprovada enguany pel Govern serà inclosa en la nova cartera bàsica de serveis socials, que està previst que es comenci a aplicar a partir del novembre i fins al 2020, i que amplia el perfil de les persones beneficiàries.

El subsidi fou aprovat el mes d'abril amb un pla d'implementació progressiva. En un principi, el Govern preveia que enguany només s'hi poguessin acollir les famílies amb menor a càrrec. Finalment, a partir de novembre, quan finalitzi el període d'exposició pública i sigui aprovat pel Consell de Govern i publicat en el BOIB, la podran demanar totes les categories excepte les persones que visquin soles. En aquest cas, però, es fa una excepció amb les persones que cobren una pensió no contributiva. D'aquesta manera, aquest col·lectiu (majoritàriament dones) podrà complementar la pensió i assolir els ingressos mínims que estableix la llei, pionera a tot l'Estat. La consellera, Fina Santiago, ha assenyalat que podrien cobrar uns 160 euros més al mes, a banda de la pensió d'uns 360 euros mensuals.

La consellera no ha volgut fer una previsió de la quantitat de persones que podrien resultar beneficiades d'aquesta "acceleració" de la posada en marxa de la llei. En aquest sentit, ha assenyalat que van fer feina amb dades que els indicaven que hi havia uns 6.000 nuclis familiars, a tot l'Arxipèlag, sense cap tipus d'ingrés. Tot i així, avui només hi ha 181 beneficiaris de la prestació i 152 peticions pendents d'analitzar, una demanada molt inferior a l'esperada. Santiago ha admès que les dades podrien haver estat errònies, però considera que "en dos o tres anys aquesta renda serà un indicador molt clar de la situació de pobresa de la Comunitat".

Més serveis per a tots els col·lectius

La nova cartera també incorpora una sèrie de serveis que, fins ara, es desenvolupaven a través de la Llei del tercer sector i que, per primera vegada, són reconeguts com a prestacions que s'han de concedir a través d'una administració. Entre aquests, Santiago ha destacat el servei d'acompanyament per a persones amb discapacitat física. També se n'hi han incorporat d'altres de coneguts, com ara el servei de valoració de la discapacitat o de la dependència. Altres col·lectius, com les persones amb diagnòstic de salut mental i els joves extutelats per l'Administració en procés d'emancipació, també veuen reconegut el seu dret a un habitatge.

L’elaboració d’aquesta nova cartera “és una passa necessària per desenvolupar el model de concertació pel qual aposta el Govern”, ha conclòs la consellera.

stats