Publicitat
Publicitat

RELIGIONS

Els sikhs de Mallorca celebren els 315 anys

Des de divendres i fins ahir aquesta comunitat ha duit a terme la festa del Baisakhi

La comunitat sikh de Mallorca ha tancat aquest diumenge la festa del Baisakhi, que commemora el naixement de la fraternitat dels sikhs. El sikhisme és una religió monoteista fundada a l’Índia fa més de 500 anys pel guru Nanak i que està implantada principalment a la regió nord-est del Panjab.

Des de divendres, cinc fidels s’han alternat en torns de 8 hores per llegir ininterrompudament les vint-i-quatre hores del dia els ensenyaments dels deu gurus, mestres sagrats sikhs, i també els d’altres savis hindús i musulmans, que estan continguts en el Guru-granth-sahib, el llibre sagrat pels sikhs.

La pràctica de reunir-se en aquest dia va ser creada a partir del tercer guru, Estimar Das, fa gairebé 450 anys, i servia per marcar el temps d’inici de la collita. El Panjab és una regió eminentment agrícola. Però és a partir de l’any 1699 que la data va adquirir un gran significat. Va ser en aquest dia, d’aquest any, en què el guru Gobind Singh, el desè guru sikh, va fundar el Panth Khalsa, l’Exèrcit dels Purs, origen de la fraternitat sikh.

D’acord amb el calendari occidental, la data del Baisakhi correspon al 13 d’abril cada any i al 14 d’abril un pic cada 36 anys. Aquesta diferència en les dates es deu al fet que el dia del Baisakhi és estimat segons el calendari solar i no el calendari lunar. Però la comunitat illenca no ho pogué celebrar en el seu moment i no ha estat fins dia 27 quan ha viscut la festa més important del seu calendari.

Al voltant de tres-centes persones es reuniren al temple que la comunitat sikh té al carrer Albacete de la barriada palmesana del Camp Redó per seguir els ensenyaments dels seus mestres. Com cada diumenge, a més, es va preparar menjar per als assistents, perquè tota persona que acudeix a un temple sikh sempre és convidada a menjar. Aquesta vegada, però, foren molts més els assistents dels que s’hi solen concentrar un diumenge normal.

Els sikhs són vegetarians i segons la seva religió no poden ni menjar carn ni derivats com l’ou. Només verdures i làctics són la base de la seva dieta.

Danses d’espases

Una vegada acabada la lectura del llibre sagrat i escoltats els ensenyaments dels mestres, la festa es traslladà a l’exterior del temple. Per un dia com ahir es tallà el trànsit del carrer Albacete i els joves adolescents sikh feren una exhibició de danses d’espases davant els familiars allà congregats amb la curiositat de molts veïns de la barriada, que s’acostaren per veure l’exhibició.

Els fidels encarregats de llegir el llibre sagrat de Guru-granth-sahib han de seguir escrupolosament les normes que marca la religió, les anomenades 5 K. Foren estipulades a partir de la fundació del Panth Khalsa i que determinen la puresa dels seguidors de la religió. Molts sikhs que viuen en països occidentals no compleixen aquestes normes en la totalitat amb vista a aconseguir una millor integració.

La primera de les K és la norma de no tallar-se cap pèl del cos. El complement de la norma té com a resultat una de les imatges característiques d’aquesta religió i que són els homes amb un gran turbant per amagar les seves cabelleres i una barba de llargues dimensions. La segona K ve del nom d’una petita pinta que tots han de dur per poder tenir ben cuidada i pentinada la cabellera i que queda davall el turbant. La tercera K és la norma de dur pantalons amples, i també la roba interior. La quarta K ve del nom d’una polsera de metall que duen tots el sikh en el canell dret i que representa un recordatori dels preceptes que ha de seguir tot sikh. I la darrera K és pel nom d’un petit ganivet que simbolitza la defensa que han de fer quan són testimonis d’una injustícia, però que mai s’ha d’emprar com a arma d’atac.

La comunitat sikh de Mallorca disposa d’un altre temple a la barriada de Pere Garau de Palma, que també ha celebrat aquests dies la festa del Baisakhi.

PUBLICITAT
PUBLICITAT
PUBLICITAT

EDICIÓ PAPER 17/12/2017

Consultar aquesta edició en PDF